SUA avertizează că vor considera orice fel de asistenţă oferită navei iraniene Adrian Darya 1 drept sprijin pentru un grup terorist/ Ce spune Washingtonul despre sechestrarea petrolierului reţinut anterior în Gibraltar

Statele Unite au avertizat joi că vor considera drept sprijin pentru un grup terorist orice fel de asistenţă oferită petrolierului iranian Adrian Darya 1, eliberat luna trecută de autorităţile din Gibraltar, informează postul Euronews.

Urmărește
5503 afișări
Imaginea articolului SUA avertizează că vor considera orice fel de asistenţă oferită navei iraniene Adrian Darya 1 drept sprijin pentru un grup terorist/ Ce spune Washingtonul despre sechestrarea petrolierului reţinut anterior în Gibraltar

SUA:Orice asistenţă oferită navei iraniene Adrian Darya 1 reprezintă sprijin pentru un grup terorist

Secretarul american de Apărare, Mark Esper, a declarat că pentru moment nu există planuri privind sechestrarea petrolierului iranian Adrian Darya 1, care se află în centrul unei dispute între Teheran şi Washington, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Nava, cunoscută anterior sub denumirea de Grace 1, a fost reţinută de Marina Regală Britanică in Gibraltar la 4 iulie, fiind suspectat că încalcă sancţiunile impuse de Uniunea Europeană.

Gibraltar a eliberat petrolierul iranian la 15 august, după ce a primit asigurări din partea Teheranului că acesta nu va transporta petrol crud în Siria.

"Nu discutăm despre planuri, dar la momentul actual nu este niciun plan privind această problemă", a declarat Esper pentru reporteri.

Potrivit Administraţiei de la Washington, asistenţa oferită petrolierului ar însemna sprijinirea Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran.

Departamentul de Stat al SUA a comunicat că livrarea ţiţeiului transportat de tancul petrolier către regimul din Siria ar "permite terorismul" preşedintelui Bashar al-Assad.

Tancul petrolier Adrian Darya, care anterior purta numele Grace 1, a fost inclus de autorităţile americane pe o listă neagră pe data de 30 august.

Departamentul american al Trezoreriei a transmis că oricine permite realimentarea navelor iraniene incluse pe lista neagră de autorităţile SUA ar putea fi la rândul său sancţionat.

Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forţele navale regale britanice, sub acuzaţia că ar încălca sancţiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Ormuz.

Ulterior, la mijlocul lunii august, după ce Iranul a garantat Marii Britanii că nava nu se va îndrepta spre Siria, petrolierul a fost eliberat, în pofida opoziţiei manifestate de SUA.

În acest moment se presupune că petrolierul se află în estul Mării Mediterane. Poziţia exactă a petrolierului nu este cunoscută deoarece se pare că sistemul de localizare al navei a fost oprit la începutul săptămânii în curs.

Taguri:
sua,
iran,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici