SUA cer Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria

Publicat: 25 11. 2008, 08:51
Actualizat: 06 11. 2012, 09:08

Relaţia dintre Chişinău şi Transnistria au fost tensionate continuu după declararea independenţei Republicii Moldova faţă de Uniunea Sovietică, iar Transnistria s-a autoproclamat republică independentă. Rusia a trimis, încă din iulie 1992, trupe de menţinere a păcii în regiunea transnistreană.

 

Ambasadorul american, Asif Chaudhry, a precizat că cea mai bună modalitate de soluţionare a conflictului este în formatul 5+2, care implică participarea Republicii Moldova, Transnistriei, Rusiei, Ucrainei, OSCE, Uniunii Europene şi a Statelor Unite.

Diplomatul a menţionat că rezolvarea conflictului transnistran nu trebuie să se bazeze numai pe integritatea teritorială a graniţelor recunoscute la nivel internaţional, dar şi pe retragerea trupelor ruse.

Negocierile la nivel internaţional privind situaţia Transnistriei au fost suspendate în 2006. În urma unei întâlniri, organizate în aprilie, în oraşul Tighina, dintre preşedintele Republicii Moldova şi cel al Transnistriei, au existat speranţe pentru reluarea discuţiilor.

O altă serie de negocieri între cei doi, programată la 25 septembrie, a fost anulată după ce părţile nu s-au înţeles asupra locului desfăşurării acestora.