SUA comemorează 70 de ani de la atacul japonez asupra flotei din Pearl Harbor. Din epava vasului Arizona încă se scurge combustibil

Statele Unite marchează, miercuri, 70 de ani de la atacul japonez asupra flotei americane staţionate în Pearl Harbor. La şapte decenii de la Pearl Harbor, din epava vasului de război Arizona, scufundat de aviaţia japoneză, se scurge în continuare combustibil, evocând pentru unii lacrimile miilor de marinari care s-au scufundat odată cu nava.

Urmărește
1073 afișări
Imaginea articolului SUA comemorează 70 de ani de la atacul japonez asupra flotei din Pearl Harbor. Din epava vasului Arizona încă se scurge combustibil

SUA comemorează 70 de ani de la atacul japonez asupra flotei din Pearl Harbor. Din epava vasului Arizona încă se scurge combustibil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În zorii zilei de 7 decembrie 1941, Japonia a trezit "gigantul adormit" american, bombardând flota Pacificului ancorată la baza din Pearl Harbor, în arhipelagul Hawaii. În două ore, 20 de nave au fost scufundate sau avariate şi 164 de avioane distruse.

Denunţând "o dată care va rămâne pentru totdeauna în istorie ca ziua infamiei", preşedintele Franklin Roosevelt a declarat război Japoniei, schimbând cursul celui de-al Doilea Război Mondial atunci când mulţi dintre compatrioţii săi sperau încă să evite conflictul.

Dintre cei 2.400 de americani care şi-au pierdut viaţa la Pearl Harbor, aproape jumătate au murit în câteva secunde la bordul navei Arizona, când o bombă a explodat aruncând în aer depozitul de muniţie al vasului care a ars timp aproape de trei zile.

Astăzi, epava este încă vizibilă, la suprafaţă. Una dintre turelele ruginite este încă vizibilă, arborând un drapel american. În fiecare zi, sute de vizitatori contemplează nava dintr-un memorial construit chiar deasupra epavei.

"Este o parte importantă a istoriei. Este foarte impresionant", comentează Gord Woodward, un turist canadian cu privire la locaţia considerată oficial ca fiind un cimitir militar.

Ce mai impresionează turiştii sunt urmele de combustibil care se ridică la suprafaţă la fiecare 20 - 30 de secunde.

"Unii le-au denumit «lacrimi negre» ca şi cum oamenii plâng mereu în interiorul navei", povesteşte unul dintre ghizi la bordul memorialului.

Înainte de atac, rezervoarele navei Arizona erau la capacitate maximă, cu 5.700 de tone de combustibil, nava trebuind să fie gata să navigheze în caz de conflict. O parte din rezervoare au fost distruse de explozie, dar cele din spate nu au fost fisurate, explică Daniel Martinez, istoric la memorialul de la nava Arizona.

De atunci, nava pierde combustibil într-un ritm de 3,5 litri pe zi, care, "din punct de vedere ecologic, nu reprezintă o problemă gravă", conform istoricului. "Nu ştim sigur care este cantitatea de combustibil rămasă în interior", a recunoscut acesta.

Martinez, care a făcut mai multe scufundări în interiorul epavei, spune că la fiecare nivel pluteşte un strat de carburant de 30 de centimetri până la un metru grosime. Acesta asigură că nava Arizona va deveni totuşi un recif de corali care să adăpostească mii de specii de peşti. "Două broaşte ţestoase şi-au făcut deja domiciliul în interior".

Istoricul recunoaşte că o maree neagră ar putea acoperi portul "Portul Perlei" dacă epava s-ar fisura, eliberând dintr-o dată tot carburantul rămas. "Suntem perfect conştienţi de acest risc, însă nava pare suficient de solidă pentru a preveni o scurgere masivă de petrol", declară acesta.

Studiile au stabilit că structura metalică a navei, construită în timpul Primului Război Mondial, poate rezista încă 600-800 de ani.

Miercuri, o sută de supravieţuitori de la Pearl Harbor, dintre care şapte se aflau la bordul navei Arizona, vor defila în cadrul ceremoniei comemorative desfăşurată la baza navală încă activă. În timp ce steagul american va fi arborat pe întreg teritoriul Statelor Unite, un minut de reculegere va fi ţinut la 07.55 (19.55, ora României), ora la care au căzut primele bombe.

În cursul după-amiezii, cenuşa lui Vernon Olsen, un supravieţuitor de pe Arizona decedat anul trecut, va fi depusă în interiorul navei. Din 1941, treizeci de foşti marinari s-au alăturat astfel camarazilor din acest mormânt submarin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici