Potrivit primelor estimări, peste 14.000 de case, 68 de clădiri publice şi 31 de instalaţii ale unor organizaţii neguvernamentale au fost total sau parţial demolate, a precizat Programul ONU pentru dezvoltare, într-un comunicat.
"În consecinţă, aproximativ 600.000 de tone de moloz vor trebui înlăturate", a adăugat el. "Este vorba despre o prioritate absolută", a declarat Jens Toyberg-Frandzen, care conduce această agenţie în teritoriile palestiniene.
"Molozul conţine materiale toxice şi periculoase şi poate şi dispozitive care nu au explodat. Toate acestea trebuie debarasate urgent pentru a proteja viaţa palestinienilor din Gaza şi a facilita cât mai repede accesul în zonă al serviciilor de asistenţă umanitară şi socială", a mai spus el.
Agenţia sa speră să colecteze aproximativ 25 de milioane de dolari pentru degajarea molozului, demolarea clădirilor distruse, curăţarea zonelor, reperarea şi dezamorsarea eventualelor dispozitive explozive.
Acest proiect urmează să genereze aproximativ 200.000 de zile de muncă pentru locuitorii Fâşiei Gaza aflaţi în şomaj.
Ofensiva militară de 22 de zile, declanşată la 27 decembrie de armata israeliană împotriva Hamas, s-a soldat cu 1.330 de morţi în rândul palestinienilor.
Citeşte şi: