SUA evocă posibilitatea unor represalii faţă de Moscova

Statele Unite au lansat marţi ideea unor represalii faţă de Moscova pentru răspunsul său "disproporţionat" la operaţiunile militare georgiene din Osetia de Sud, după ce au cerut Rusiei să înceteze acţiunile militare din Georgia, după cum promisese.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului SUA evocă posibilitatea unor represalii faţă de Moscova

SUA evocă posibilitatea unor represalii faţă de Moscova (Imagine: Mediafax/AFP)

"Ruşii trebuie să înceteze operaţiunile militare, după cum au spus aparent că o vor face, dar aceste operaţiuni militare trebuie cu adevărat să înceteze acum, deoarece calmul trebuie reinstaurat ", a declarat secretarul de Stat american Condoleezza Rice.

În timp ce preşedintele George W. Bush, deranjat de extinderea operaţiunilor militare ruse dincolo de limitele provinciei separatiste georgiene, a avertizat Moscova că actele sale "pun în pericol relaţiile cu Statele Unite şi Europa", Rice a fost destul de rezervată în a menţiona posibilele repercusiuni pentru Rusia, dacă nu încetează atacurile.

"Sunt în joc reputaţia pe plan internaţional a Rusiei şi rolul pe care ea speră să îl joace într-o zi în cadrul comunităţii internaţionale", a declarat ea la postul de televiziune ABC.

Doi reprezentanţi de rang înalt ai administraţiei americane au fost mai clari, sugerând că participarea rusă în cadrul mai multor organizaţii internaţionale ar putea fi ameninţată.

"Rusia este cu un picior în direcţia integrării în cadrul economiei mondiale şi al comunităţii statelor, însă un picior nu este deloc", a subliniat unul dintre reprezentanţii de rang înalt, sub acoperirea anonimatului.

Dacă preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, vrea să îndeplinească obiectivele pe care le-a fixat pentru ţara sa, "Rusia va trebui să-şi asigure integrarea în cadrul OMC, OCDE, G8 şi în cadrul altor instituţii de acest fel", a adăugat el, subliniind că Rusia mai are multe de făcut" înainte de a ajunge aici.

Rusia, care pledează de mai mulţi ani în favoarea integrării sale în cadrul OMC (Organziaţia Mondială a Comerţului), a fost invitată în 2007 să adere la OCDE (Organizaţia de cooperare şi dezvoltare economică), care regrupează marile state industrializate.

Grupul celor şapte ţări cel mai puternic industrializate (Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia) a devenit G8 în 1997, după ce Rusia s-a integrat formal.

Întrebat dacă declaraţiile sale reprezintă o formă de ameninţare pentru Moscova, oficialul american a dat asigurări că a dorit doar să prezinte un "argument" de analiză.

Un alt reprezentant de rang înalt al Departamentului Apărării a precizat marţi seara că Statele Unite au renunţat să mai participe la manevrele navale comune cu Rusia, la sfârşitul săptămânii viitoare, în apropiere de Vladivostok, în Extremul Orient rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici