SUA fac presiuni asupra liderilor europeni pentru a include Georgia şi Ucraina în NATO

Statele Unite au demarat o ofensivă diplomatică în rândul statelor membre NATO din Europa, cerându-le liderilor europeni să primească Georgia şi Ucraina în rândul Alianţei, fără a îndeplini întâi cerinţele din Planul de Acţiuni pentru Aderare (MAP), relatează New York Times în ediţia electronică.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului SUA fac presiuni asupra liderilor europeni pentru a include Georgia şi Ucraina în NATO

SUA fac presiuni asupra liderilor europeni pentru a include Georgia şi Ucraina în NATO

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a avut deja discuţii telefonice cu reprezentanţi ai Franţei, Germaniei şi ai altor state, cerându-le să treacă peste etapa MAP, potrivit unor diplomaţi din cadrul NATO. Demersul are loc cu o săptămână înainte de reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO de la Bruxelles, care ar putea fi ultima sub mandatul lui Rice, dar nu este clar dacă acesta se bucură de sprijinul viitoarei administraţii a lui Barack Obama.

 

"Aliaţii discută în acest moment posibilitatea de a avansa relaţiile NATO cu aceste două ţări, în vederea îndeplinirii scopurilor (stabilite la) summitul de la Bucureşti", a precizat James Appathurai, purtătorul de cuvânt al NATO. Alianţa este divizată cu privire la acest demers, aproape zece state, printre care Franţa, Germania, Norvegia, Luxemburg, Spania şi Italia, opunându-se iniţiativei americane în cadrul unei întâlniri de marţi la sediul NATO din Bruxelles.

"Este o schimbare totală de poziţie a SUA", a declarat un diplomat NATO, sub protecţia anonimatului. "Am ajuns la un compromis la Bucureşti după foarte multe negocieri. Acum ni se cere să-l anulăm şi să renunţăm la etapa MAP. Ar înseamna să riscăm unitatea şi credibilitatea Alianţei", a adăugat el.

MAP, care este etapa anterioară aderării, prevede realizarea mai multor reforme, de la organizarea forţelor armate, la separarea puterii civile şi militare şi transparenţa deplină a structurilor de putere şi a serviciilor de informaţii. Cancelarul german Angela Merkel s-a opus la Bucureşti acestui demers motivând că nici Georgia, nici Ucraina nu sunt pregătite pentru MAP.

"Dacă renunţăm la MAP, stabilim un precedent periculos", a declarat un alt oficial NATO. "Din momentul în care renunţăm la procesul de triere prin MAP, intrăm pe o pantă alunecoasă", a precizat acesta. Ministrul german de Externe a explicat la rândul său că acest demers ar nemulţumi Rusia, care consideră că Georgia şi Ucraina, prin aderarea la NATO, i-ar submina interesele naţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici