SUA iau în considerare să reintroducă plutoanele de execuţie a deţinuţilor condamnaţi la moarte

Congresmenii statului american Utah au propus revenirea la plutoanele de execuţie pentru aplicarea pedepsei cu moartea, în cazul în care substanţele folosite pentru injecţiile letale nu sunt disponibile.

Urmărește
444 afișări
Imaginea articolului SUA iau în considerare să reintroducă plutoanele de execuţie a deţinuţilor condamnaţi la moarte

SUA iau în considerare să reintroducă plutoanele de execuţie a deţinuţilor condamnaţi la moarte (Imagine: Shutterstock)

State americane ca Texasul depun eforturi să obţină substanţele folosite în cocteilul letal, în contextul unei penurii la nivel naţional. Şi alte state se gândesc la metode alternative, după ce deţinuţi injectaţi au murit după ore de agonie, relatează BBC News online.

Însă nu era clar dacă guvernatorul Utahului Gary Herbert va promulga o lege în acest sens.

Legea a fost adoptată de către Senatul statului marţi noaptea. Textul reintroduce plutoanele de execuţie, abandonate în urmă cu peste un deceniu.

Iniţiatorul legii, republicanul Paul Ray, a argumentat că plutoanele de execuţie sunt mai rapide şi mai "umane" în comparaţie cu chinul la care au fost supuşi unii deţinuţi cărora le-a fost administrată injecţia letală.

Însă oponenţii denunţă recurgerea la plutoanele de execuţie ca pe o practică crudă, din perioada Vestului Sălbatic.

În cazul în care proiectul va fi adoptat, Utah va deveni singurul stat american care va executa condamnaţii la moarte prin împuşcare.

Stocurile de substanţe folosite în cocteilul letal au scăzut în întreaga ţară, după ce producători europeni de medicamente care se opun pedepsei capitale au refuzat să le mai vândă americanilor.

Texasul mai dispune de o cantitate care-i permite să aplice doar două execuţii şi îşi poate epuiza stocul în următoarele două săptămâni.

Directorul sistemului penitenciar din Utah a declarat că statul şi-a epuizat stocul.

Proiectul din acest stat este doar unul dintre cele dezbătute în ţară.

Congresmenii statului Arkansas au adoptat anul acesta o lege care permite folosirea plutoanelor de execuţie. În Wyoming, o măsură care permite recurgerea la plutoane în cazul în care nu sunt disponibile injecţii letale, a fost respinsă. Congresmenii din Oklahoma analizează, pe de altă parte, dacă să autorizeze statul să folosească nitrogen pentru a-i executa pe condamnaţii la moarte.

Ultima execuţie cu un pluton a avut loc în 2010.

Congresmenii din Utah au renunţat la un proiect referitor la folosirea plutonului de execuţie, în urmă cu câţiva ani, în urma unei campanii media. Însă o mână de deţinuţi condamnaţi înainte de 2004 ar putea să ajungă în faţa unui pluton.

Ronnie Lee Gardner, un criminal condamnat care a împuşcat mortal un avocat într-o încercare de a evada din închisoare, a fost ultimul deţinut executat cu un pluton de execuţie în 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici