SUA împrumută Polonia cu 2 miliarde de dolari pentru a-şi moderniza armata cu echipamente militare americane

Într-un anunţ făcut de Departamentul de Stat, SUA anunţă că vor împrumuta Polonia cu 2 miliarde de dolari pentru a-şi moderniza armata.

Urmărește
604 afișări
Imaginea articolului SUA împrumută Polonia cu 2 miliarde de dolari pentru a-şi moderniza armata cu echipamente militare americane

Sursă foto: RTX/X

În comunicatul de presă publicat pe site-ul departamentului, este precizat că Polonia este un aliat de nădejde al SUA şi că acest împrumut va întări flancul de est al NATO, în viitor.

„Polonia trece printr-un program major de modernizare a armatei, inclusiv achiziţionând diverse echipamente militare americane, precum avioanele F-35, sistemele de rachete Patriot şi tancurile de luptă Abrams. Polonia este un lider în NATO, în prezent cheltuind 4% din PIB pentru apărare, cel mai mult din Alianţă. Polonia găzduieşte mii de militari americani şi aliaţi, inclusiv trupe americane din Corpul V, în Poznan”, se anunţă în comunicat.

De asemenea, este precizat că sunt oferite 60 de milioane de dolari sub forma unor subvenţii la rata dobânzii împrumutului, tocmai pentru a grăbi procesul de modernizare a apărării poloneze, prin susţinerea achiziţiilor urgente de echipamente militare şi servicii din SUA.

Acesta este cel de-al doilea împrumut dat de SUA Poloniei, după ce primul a fost anunţat în septembrie 2023 şi a ajuns la aceeaşi valoare, de 2 miliarde de dolari.

Împrumutul este aşadar, oferit prin programul FMF (Foreign Military Fund), asta însemnând că banii pot fi folosiţi doar pe arme americane.  Potrivit unor surse Breaking Defense, jumătate din această sumă a fost folosită pentru achiziţionarea unor sisteme  radar tip aerostat. Achiziţia a fost anunţată de polonezi în luna mai a acestui an.

Sursa BD a fost întrebată şi dacă Polonia ar putea primi un al treilea împrumut, având în vedere lucrurile punctate de Departamentul de Stat în comunicat, iar aceasta a transmis că „nimic nu este exclus” şi că Polonia „este un stat competitiv” în acest sens.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Polonia a cheltuit enorm pe echipamente militare, doar de la SUA cumpărând tancuri Abrams, elicoptere Apache şi Black Hawk, lansatoare HIMARS şi baterii Patriot. Totodată, anunţase deja decizia de a cumpăra avioane F-35, înainte de invazie. Însă nu doar de la americani fac polonezii achiziţii, ci şi de la sud-coreeni. Pe listă se numără tancurile K2, lansatoarele Chunmoo, obuzierele K9 şi avioanele FA-50.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici