- Home
- Externe
- WASHINGTON, (17.02.2016, 18:25)
- Mihai Draghici
SUA îndeamnă NATO să se implice în Siria şi Irak,deşi există riscul unei confruntări cu Rusia
Statele Unite îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se implice mai mult în operaţiunile din Siria şi Irak contra reţelei teroriste Stat Islamic, dar Germania şi Franţa se tem că o astfel de strategie riscă să conducă la o confruntare militară cu Rusia, informează site-ul agenţiei Reuters.
Urmărește
4425 afișări
SUA îndeamnă NATO să se implice în Siria şi Irak,deşi există riscul unei confruntări cu Rusia
Toate cele 28 de state NATO participă deja la coaliţia de 66 de ţări coordonată de SUA care efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.
Însă Statele Unite vor ca Alianţa Nord-Atlantică să se implice ca entitate autonomă în operaţiunile antiteroriste, prin furnizarea de echipamente şi antrenarea forţelor din Siria şi Irak.
"Merită să analizăm modul în care NATO, ca entitate, poate aduce o contribuţie", a declarat secretarul american al Apărării, Ash Carter.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Veşti neplăcute pentru şoferi. Restricţiile din zona de Nord pentru Magistrala 6 de metrou se prelungesc
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
Însă, pe fondul preocupărilor Rusiei privind extinderea NATO în estul Europei, Franţa şi Germania se tem că o implicare directă a Alianţei în Siria ar putea fi considerată de Moscova o tentativă de consolidare a influenţei. Şi, în pofida acordului dintre SUA şi Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene în Siria, Parisul şi Berlinul se tem că implicarea directă a NATO în operaţiunile din Siria sporeşte riscul izbucnirii unui conflict militar, mai ales că aviaţia militară rusă este suspectată că atacă şi insurgenţi în Siria, nu doar poziţii teroriste.
Citeşte şi: ONU primeşte undă verde din partea Damascului pentru a trimite convoaie umanitare în Siria
"NATO şi Rusia nu ar avea un inamic comun în Siria", a explicat un diplomat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Ashton Carter a anunţat săptămâna trecută că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să se alăture coaliţiei internaţionale conduse de SUA care atacă poziţii din Irak şi Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic. "Graţie conducerii asigurate de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, acum analizăm posibilitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să se alăture ca membru coaliţiei internaţionale împotriva reţelei teroriste Stat Islamic", a declarat şeful Pentagonului cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării ai ţărilor NATO.
Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat recent că o intervenţie terestră masivă în Siria a coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite riscă să declanşeze "un nou război mondial". Întrebat, în cursul unui interviu despre propunerea Arabiei Saudite privind declanşarea unei operaţiuni terestre masive în Siria, Dmitri Medvedev a răspuns: "Toate părţile ar trebui să se aşeze la masa negocierilor, în loc să declanşeze un nou război mondial..."
O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia. Rusia a lansat, în septembrie 2015, raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 250.000 de morţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe