SUA îşi înăspresc tonul faţă de regimul lui Muammar Kadhafi şi îşi consultă aliaţii
Washingtonul doreşte scoaterea Libiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, pentru a sancţiona violenţele din acestă ţară, a declarat Departmentul de Stat.
Această decizie care urmează să fie dezbătută vineri la Geneva este prima măsură concretă de retorsiune susţinută de administraţia Obama.
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Philip Crowley, a declarat că o decizie va fi luată „rapid” privind eventuale sancţiuni directe, bilaterale sau multilaterale, împotriva regimului colonelului Kadhafi.
El a adăugat că armata americană „este complet implicată în aceste discuţii”.
Potrivit unui oficial american care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, Washingtonul ar susţine şi crearea unei comisii de anchetă privind Libia în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului.
Secretarul de Stat Hillary Clinton va participa lunea viitoare la o reuniune a acestei instanţe, tot la Geneva. Este posibilă luarea unor decizii cu această ocazie.
Casa Albă a afirmat că Statele Unite şi întrega lume ar putea rezista la o eventuală întrerupere a aprovizionării cu petrol, pe fondul crizei din Libia.
La Paris, preşedinţia franceză a difuzat un comunicat în care Barack Obama şi Nicolas Sarkozy „cer” împreună „o oprire imediată a folosirii forţei” în Libia.
Obama i-a sunat joi pe premierii italian, Silvio Berlusconi, şi britanic, David Cameron.
Obama şi Cameron au decis să „se coordoneze în legătură cu posibile măsuri multilaterale vizând Libia”, a afirmat biroul de presă al premierului britanic.
Preşedintele american a discutat despre necesitatea de a găsi instrumente „eficiente” pentru a răspunde „imediat” violenţei, a explicat Casa Albă.
„Analizăm numeroase opţiuni. Sancţiunile fac parte din aceste opţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
Administraţia americană nu a întrerupt relaţiile cu regimul libian şi William Burns, directorul politic al Departamentului de Stat, a discutat de două ori la telefon, joi, cu ministrul libian de Externe Mussa Kussa. Dar ea mizează în mare măsură pe cooperarea cu aliaţii săi.
William Burns s-a deplasat în Algeria, după o vizită la Cairo. El era aşteptat joi seară la Roma, într-o ţară care are legături foarte strânse cu Libia.
Diplomaţia americană nu a discutat direct cu Muammar Kadhafi şi se bazează pe diferiţi parteneri pentru a-şi transmite mesajele.
Potrivit unei surse americane, liderul libian repetă pe canalele diplomatice ceea ce a spus la radio joi: faptul că manifestanţii de la Tripoli, Benghazi şi în alte oraşe libiene ar fi conduşi de al-Qaida.
„Nu vedem evenimentele astfel”, a subliniat această sursă.
În paralel, Statele Unite continuă să organizeze plecarea cetăţenilor lor din Libia.
Un feribot închiriat de Departamentul de stat rămâne ancorat de peste 24 de ore la Tripoli, blocat de vremea nefavorabilă care îl împiedică să navigheze spre Malta.
Aproximativ 300 de persoane, printre care 118 non-americani, s-au îmbarcat miercuri, după obositoare formalităţi vamale. Nava aşteaptă o îmbunătăţire a condiţiilor meteorologice pentru a pleca, a spus Crowley.