SUA lovesc dur Statul Islamic în Irak: 15 membri ai grupării teroriste ucişi

SUA afirmă că forţele sale militare din Irak au ucis 15 „agenţi” ai Statului Islamic (SI) într-o operaţiune comună cu forţele de securitate irakiene, care a vizat conducerea grupării militante.

Urmărește
6439 afișări
Imaginea articolului SUA lovesc dur Statul Islamic în Irak: 15 membri ai grupării teroriste ucişi

Comandamentul Central al SUA a declarat că operaţiunea comună a avut loc joi. Trupele americane şi irakiene au fost întâmpinate de membri SI echipaţi cu „numeroase arme, grenade şi centuri explozive «sinucigaşe»”, potrivit grupului de comandă militară american care se concentrează asupra Orientului Mijlociu şi Asiei de Sud, citat de BBC.

„Nu există nicio indicaţie privind victimele civile”, a precizat acesta.

Cu toate acestea, nu este clar dacă membrii serviciilor americane sau irakiene au suferit victime.

Armata irakiană afirma într-o declaraţie anterioară că „atacurile aeriene au vizat ascunzătorile, urmate de o operaţiune aeriană” în „deşertul şi peşterile” ţării.

„Toate ascunzătorile, armele şi sprijinul logistic au fost distruse, centurile explozive au fost detonate în siguranţă şi au fost confiscate documente importante, acte de identitate şi dispozitive de comunicare”.

Acţiunea face parte dintr-un efort mai amplu de a slăbi capacitatea SI de a planifica şi executa atacuri împotriva americanilor, irakienilor şi aliaţilor lor.

Aproximativ 2 500 de soldaţi americani se află în Irak, deşi rămân acolo în calitate de „consilieri şi asistenţi”, deoarece armata americană a anunţat încheierea efortului său de luptă în această ţară în decembrie 2021.

La 15 august, Irakul a anunţat că va amâna data planificată pentru încheierea operaţiunilor militare americane în ţară.

Operaţiunea vine în contextul unor evenimente recente legate de SI în Europa. În Austria, autorităţile au dejucat un complot vizând un concert Taylor Swift la Viena. Autorităţile au declarat că suspectul din spatele atacului planificat - un cetăţean austriac în vârstă de 19 ani - a jurat credinţă Statului Islamic înainte de a viza turneul Eras al cântăreţei. Informaţiile furnizate de CIA autorităţilor austriece le-au permis acestora să anihileze complotul şi să salveze „sute de vieţi" , a declarat miercuri directorul adjunct al agenţiei, David Cohen.

În Germania, un atac în oraşul Solingen s-a soldat cu trei morţi şi opt răniţi, suspectul fiind investigat pentru legături cu SI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici