SUA nu mai au bani pentru Ucraina până ce Congresul nu va aproba finanţarea

Statele Unite au rămas fără bani pentru Ucraina, neputând trimite muniţia şi rachetele de care guvernul de la Kiev are nevoie pentru a respinge invazia Rusiei, scrie AP, precizând că administraţia Biden a venit „cu mâinile goale” la reuniunea lunară a grupului de sprijin pentru Ucraina.

Urmărește
636 afișări
Imaginea articolului SUA nu mai au bani pentru Ucraina până ce Congresul nu va aproba finanţarea

SUA nu mai au bani pentru Ucraina până ce Congresul nu va aproba finanţarea

În timp ce aşteaptă ca Congresul să aprobe mai mulţi bani pentru Ucraina, administraţia Biden a venit cu mâinile goale pentru prima dată în calitate de gazdă a reuniunii lunare a aproximativ 50 de naţiuni care coordonează sprijinul pentru Ucraina, scrie AP. Grupul a fost înfiinţat de secretarul apărării Lloyd Austin în aprilie 2022.

Congresul SUA nu a aprobat încă mai mulţi bani pentru Ucraina, astfel că Washingtonul va căuta aliaţi pentru a continua să acopere golul lăsat de lipsa finanţării.

„Îndemn acest grup să sape adânc pentru a oferi Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană terestră şi interceptoare care salvează vieţi”, a declarat Austin în remarcile de deschidere transmise de la domiciliul său, unde se recuperează după o operaţie de cancer de prostată.

Declaraţia din deschiderea discuţiilor, transmisă prin video, a fost prima apariţie publică a lui Austin, în vârstă de 70 de ani, care părea uşor slăbit. El a fost spitalizat timp de două săptămâni în urma unor complicaţii în urma operaţiei.

După întâlnire, Celeste Wallander, secretarul adjunct al apărării pentru afaceri internaţionale, a declarat reporterilor că ministerul ucrainean al apărării primeşte rapoarte de pe liniile de front că „unităţile nu au stocurile şi depozitele de muniţie de care au nevoie”.

Wallander a adăugat: „Acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am concentrat asupra necesităţii de a răspunde la întrebările Congresului, astfel încât să poată merge mai departe cu o decizie de a adopta” o legislaţie în privinţa ajutorului.

În timp ce Ucraina aşteaptă să vadă ce va face Congresul, aliaţii europeni avansează cu noi măsuri pentru a sprijini Ucraina.

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat un contract comun de 1,2 miliarde de dolari pentru cumpărarea a peste 222.000 de cartuşe de 155 mm. Aceste cartuşe sunt unele dintre cele mai folosite muniţii în război, iar contractul va fi folosit pentru a suplini aliaţii care şi-au împins propriile rezerve la Kiev.

Pentagonul a anunţat ultimul său ajutor de securitate pentru Ucraina la 27 decembrie, un pachet de 250 de milioane de dolari care a inclus cartuşe de 155 mm, rachete antiaeriene Stinger şi alte articole foarte solicitate, extrase din stocurile existente ale SUA. De atunci, SUA nu a mai putut furniza muniţii suplimentare, deoarece banii pentru refacerea acestor stocuri s-au epuizat, iar Congresul nu a aprobat încă mai multe fonduri.

Ajutorul în valoare de peste 110 miliarde de dolari atât pentru Ucraina, cât şi pentru Israel este blocat din cauza dezacordurilor dintre Congres şi Casa Albă cu privire la alte priorităţi politice, inclusiv securitatea suplimentară pentru frontiera dintre SUA şi Mexic. Senatorii încearcă să ajungă la un acord bipartizan care să includă un ajutor de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi să facă schimbări în politica de frontieră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici