SUA: Număr record de morţi din cauza virusului West Nile

Virusul West Nile a provocat moartea a 41 de persoane de la începutul anului în Statele Unite şi infectarea a 1.118 persoane în total, un record de la descoperirea sa în 1999, au anunţat miercuri autorităţile sanitare americane.

Urmărește
318 afișări
Imaginea articolului SUA: Număr record de morţi din cauza virusului West Nile

Număr record de morţi în SUA din cauza virusului West Nile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numărul persoanelor afectate de acest virus de la începutul lui 2012 şi până în cea de-a treia săptămână a lunii august, ar putea să crească, a avertizat organismul pentru controlul bolilor (Center for Disease Control).

"În mod obişnuit, avem un vârf spre jumătatea lui august, dar este nevoie de timp pentru înregistrarea numărului de persoane afectate" de virus şi "ne aşteptăm la noi cazuri în următoarele săptămâni", a explicat purtătoarea de cuvânt a CDC, Candice Burns Hoffman.

Jumătate din cazuri au fost înregistrate în statul Texas (sud), urmat de Mississippi (sud), Louisiana (sud), South Dakota (nord) şi Oklahoma (sud).

Boala s-a răspândit în special în Dallas şi în împrejurimi, iar autorităţile locale au început să pulverizeze, săptămâna trecută, pesticide pentru eradicarea ţânţarilor purtători de virus.

În Texas, de la începutul anului, virusul a provocat moartea a 19 persoane şi a infectarea altor 537, potrivit CDC. Circa 323 de persoane afectate riscă să rămână cu sechele la nivel neurologic şi în prezent sunt spitalizate.

În Louisiana, virusul s-a soldat cu şase morţi din 73 de cazuri înregistrate.

În 2011, acesta a provocat moartea a 43 de persoane şi infectarea altor 712 pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Numărul record de cazuri înregistrate în 2012 ar putea fi determinat de iarna deosebit de caldă, primăvara precoce şi vara călduroasă, potrivit CDC. Dar există şi alţi factori care favorizează boala şi anume păsările care transportă virusul (transmis ulterior la om prin intermediul ţânţarilor), numărul ţânţarilor şi comportamentul oamenilor.

Hoffman a amintit că cea mai bună modalitate de a lupta împotriva virusului este aceea de a folosi substanţe repelente, de a purta mâneci lungi şi de a evita ieşirile seara, când ţânţarii sunt deosebit de activi. Ea a sugerat, de asemenea, să se golească zonele unde se acumulează apa, deoarece aici se reproduc insectele.

Virusul West Nile, identificat pentru prima dată în Uganda în 1937, poate determina trei forme de reacţii la om. În cele mai multe cazuri, acesta trece neobservat dar poate provoca, de asemenea, simptome care seamănă cu gripa, iar într-un număr mic de cazuri poate duce la complicaţii cum ar fi meningita şi encefalita. Boala poate fi mortală în acest caz.

Pentru moment nu există un tratament specific pentru această boală, iar 80 la sută dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici