SUA ocupă în continuare primul loc în privinţa cheltuielilor pentru înarmare – SIPRI
În medie, între 2001, data primului studiu SIPRI pe această temă, şi 2009, cheltuielile militare mondiale au crescut cu 5,1 la sută în fiecare an, subliniază raportul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm.
Statele Unite şi-au diminuat simţitor investiţiile militare, anul trecut, dar au rămas, de departe, cel mai mare cheltuitor în acest domeniu.
După ce au menţinut o creştere anuală medie de 7,4 la sută, între 2001 şi 2009, Statele Unite şi-au crescut cheltuielile cu armamentul, în 2010, cu 2,8 la sută în comparaţie cu anul precedent.
Washingtonul a cheltuit cu 19,6 miliarde de dolari mai mult decât în 2009, în contextul unei creşteri mondiale totale de 20,6 miliarde de dolari, în aceeaşi perioadă.
„Statele Unite şi-au crescut cheltuielile cu 81 la sută, din 2001, reprezentând, acum, 43 la sută din totalul mondial, de şase ori mai mult decât cel de al doilea clasat, China”, subliniază, într-un comunicat, coordonatorul programului SIPRI privind cheltuielile militare, Sam Perlo-Freeman.
„La (un nivel de) 4,8 la sută din PIB, bugetul militar al Statelor Unite în 2010 este cel mai mare din lume, după cel al Orientului Mijlociu”, a precizat el.
Regiunea din lume care şi-a crescut cel mai mult cheltuielile militare în decurs de un an, cu 5,8 la sută în 2010, este America de Sud, care a atins suma de 63,3 miliarde de dolari, graţie unei economii sănătoase, potrivit SIPRI.
„Această creştere continuă, în America de Sud, este surprinzătoare, dată fiind absenţa unei ameninţări militare reale pentru majoritatea ţărilor din această regiune şi existenţa unor nevoi sociale mai urgente”, a declarat reprezentanta diviziei pentru America Latină a programului SIPRI privind cheltuielile militare, Carina Solmirano.
În Europa, recesiunea economică a determinat Guvernele să încetinească ritmul cheltuielile militare, la 2,8 la sută pentru ansamblul continentului, dar în special în ţările cu economii mai vulnerabile din Europa Centrală şi de Est, şi mai ales în ţările puternic afectate de criză, ca Grecia, precizează SIPRI.
În Asia, situaţia este similară, înregistrându-se o creştere de 1,4 la sută, din cauza crizei economice. Guvernul chinez, spre exemplu, a „făcut în mod explicit legătura între creşterea redusă a cheltuielilor sale militare în 2010 şi performanţele economice mai slabe ale Chinei, în 2009”, notează SIPRI.
Orientul Mijlociu a cheltuit 111 miliarde de dolari pe arme, reprezentând o creştere de 2,5 la sută, cu Arabia Saudită ca principal contributor regional.
În Africa, marii producători de petrol, ca Algeria, Angola şi Nigeria şi-au crescut vânzările de armament, ducând la o creştere medie pe continent de 5,2 la sută, potrivit studiului.
Creat în 1966, SIPRI este un institut internaţional independent, cu sediul la Stockholm, finanţat în proporţie de 50 la sută de către statul suedez, specializat în conflicte, armament, controlul armelor şi dezarmare.