„Noi considerăm, cu un grad de încredere destul de scăzut, că Nordul nu va încerca să îşi folosească armele nucleare împotriva forţelor americane sau a aliaţilor lor decât pentru a menţine supravieţuirea regimului lui Kim Jong-un”, a declarat James Clapper, într-un raport anual al Congresului privind ameninţările la adresa securităţii.
„Dar noi nu ştim ce ar putea constitui, pentru regimul nord-coreean, depăşirea acestei linii”, a adăugat el.
„Serviciile de informaţii au stabilit de multă vreme că, din punctul de vedere al Phenianului, capacităţile nucleare ale acestuia sunt destinate disuasiunii, prestigiului internaţional şi diplomaţiei prin forţă”, subliniază raportul.
Dar Statele Unite continuă să aibă dificultăţi în a discerne în privinţa calculele regimului nord-coreean legate de armamentul său nuclear. „Noi nu cunoaştem doctrina nucleară a Phenianului, nici în ce condiţii intenţionează acesta să folosească” arma nucleară, recunoaşte documentul.
Marţi, presa oficială nord-coreeană a anunţat că liderul Kim Jong-un a desemnat o mică insulă sud-coreeană, apropiată de frontiera maritimă dintre Sud şi Nord, ca primă ţintă în caz de conflict, în timp ce tensiunile rămân la un nivel ridicat în peninsulă.
Washingtonul a încercat să accentueze presiunea, luni, asupra Phenianului cu noi sancţiuni economice, în momentul în care tensiunile au atins apogeul în peninsula coreeană, pe fondul manevrelor militare ale Coreei de Sud.
Aceste manevre intervin după mai multe zile de tensiuni puternice: Phenianul a ameninţat săptămâna trecută că denunţă armistiţiul care a pus capăt războiului Coreei în 1953, agitând ameninţarea unui „război termonuclear” şi a avertizat Statele Unite că se expun unui „atac nuclear preventiv”.