Prima pagină » Știri externe » Albania preia de la Slovacia preşedinţia anuală a OSCE

Albania preia de la Slovacia preşedinţia anuală a OSCE

Albania preia la 1 ianuarie de la Slovacia preşedinţia anuală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care are ca scop menţinerea securitatăţii la nivel regional.
Albania preia de la Slovacia preşedinţia anuală a OSCE

OSCE este cea mai mare organizaţie regională de securitate, contribuind la consolidarea păcii, democraţiei şi stabilităţii pentru mai mult de un miliard de persoane. OSCE este un for pentru dialogul politic la nivel înalt asupra unei game largi de aspecte de securitate şi un instrument regional cuprinzător pentru avertizare timpurie, prevenirea conflictelor, managementul crizelor şi reabilitarea post-conflict, vizând, în esenţă, creşterea încrederii între state, prin cooperare. Prin intermediul Instituţiilor sale specializate, al unităţilor de experţi şi reţelei de Misiuni din teren.

OSCE are competenţe în domenii variate, cu impact asupra securităţii comune: controlul armamentelor convenţionale şi măsuri de creştere a încrederii şi securităţii; combaterea ameninţărilor transnaţionale; activităţi economice şi în domeniul mediului; democratizare; promovarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, inclusiv a libertăţii mass-media, precum şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Este formată din 57 de ţări membre, din Europa, Caucaz, Asia Centrală şi America de Nord, acoperind spaţiul emisferei nordice „de la Vancouver la Vladivostok”.

Organizaţia a fost creată în 1973 sub numele de Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE). Negocierile privind crearea unei grupări de securitate europene datează încă din anii 1950, însă Războiul Rece a împiedicat obţinerea unor progrese substanţiale până în noiembrie 1972 la Helsinki.