SUA promit Liberiei eşantioane din serul experimental pentru tratarea bolnavilor infectaţi cu Ebola

Liberia, una dintre ţările devastate de epidemia de Ebola, va primi de la Statele Unite eşantioane dintr-un ser experimental, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmează să se pronunţe marţi în legătură cu oportunitatea de a folosi medicamente neomologate.

Urmărește
187 afișări
Imaginea articolului SUA promit Liberiei eşantioane din serul experimental pentru tratarea bolnavilor infectaţi cu Ebola

SUA promit Liberiei eşantioane din serul experimental pentru tratarea bolnavilor infectaţi cu Ebola (Imagine: Shutterstock)

"Casa Albă şi Agenţia americană pentru medicamente (FDA) au aprobat cererea Liberiei" de punere la dispoziţie a unor "doze eşantion din serul experimental pentru tratarea medicilor liberieni infectaţi în prezent", a afirmat preşedinţia liberiană în noaptea de luni spre marţi.

Acest acord intervine în urma unei cereri făcute de preşedintele Liberiei Ellen Johnson Sirleaf la 8 august către omologul său american Barack Obama şi în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prezintă marţi la Geneva concluziile dezbaterilor privind oportunitatea utilizării unor medicamente neomologate.

Tratamentul experimental trebuie adus în Liberia de un emisar al administraţiei americane în cursul săptămânii, a adăugat preşedinţia, fără a oferi o dată precisă.

Potrivit aceleiaşi surse, directoarea executivă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a autorizat trimiterea în Liberia a unor doze suplimentare din serul experimental pentru a contribui la ameliorarea tratamentului. Aceste eşantioane adiţionale vor fi, de asemenea, aduse în ţară în cursul săptămânii de către experţi OMS.

Pentru moment nu există niciun tratament sau vaccin specific împotriva febrei hemoragice produse de virusul Ebola, care se transmite prin contact direct cu sângele şi lichidele biologice ale persoanei sau animalelor infectate.

În ultimele zile, mai multe state şi-au exprimat dorinţa de a folosi anticorpii experimentali ce poartă numele de "ZMapp", tratament dezvoltat de un laborator privat din Statele Unite şi netestat pe oameni până în prezent.

Acesta a fost administrat celor doi americani infectaţi în Liberia, care au fost transferaţi în Statele Unite şi puşi în carantină.

Un preot spaniol contaminat în Liberia a fost adus în ţara sa, unde va beneficia de serul experimental, al cărui import a fost autorizat în mod excepţional de Spania.

Luni. compania farmaceutică americană care a elaborat ZMapp a anunţat că a expediat în totalitate dozele disponibile în Africa de Vest, fără a preciza în ce ţară, afirmând că tratamentul a fost furnizat "gratuit în toate cazurile".

Potrivit ultimului bilanţ anunţat luni de OMS, epidemia a provocat deja moartea a 1.013 persoane din 1.848 de cazuri (confirmate, suspecte sau probabile), în special în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, câteva cazuri fiind înregistrate şi în Nigeria.

Personalul medical rămâne în prima linie: şapte medici şi un infirmier chinez ce au îngrijit pacienţi cu Ebola au fost "plasaţi în carantină" în ultimele două săptămâni în Sierra Leone, a anunţat ambasadorul Chinei la Freetown, Zhao Yanbo.

La rândul său, Liberia s-a văzut constrânsă să îşi consolideze dispozitivul. Preşedintele Ellen Johnson Sirleaf a anunţat punerea în carantină a provinciei Lofa (nord), cea de-a treia regiune vizată de această măsură excepţională.

Sirleaf a ordonat, de asemenea, suspendarea pentru o perioadă de o lună a călătoriilor în străinătate pentru toţii oficialii.

Ca măsură de precauţie, Coasta de Fildeş, unde nu a fost semnalat niciun caz, a suspendat zborurile companiei sale naţionale către ţările afectate.

Ea a interzis, de asemenea, toate zborurile companiilor care transportă pasageri din aceste zone către Abidjan.

Coasta de Fildeş a mers mai departe decât recomandările OMS, care a decretat săptămâna trecută o "urgenţă sanitară mondială" în legătură cu Ebola, dar a refuzat să recomande evitarea deplasărilor în ţările afectate.

Ţara cea mai populată din Africa, Nigeria, a confirmat un nou caz în Lagos, cel mai mare oraş din Africa de Vest, ridicând la zece numărul total al persoanelor afectate, potrivit Ministerului nigerian al Sănătăţii.

OMS, care va primi cinci milioane de dolari ajutor din partea Kuwaitului, încearcă să definească o poziţie în faţa apelurilor presante de a utiliza medicamente neautorizate pentru a încerca salvarea bolnavilor. Ea a organizat în acest scop o teleconferinţă, luni, între experţi, în special pe teme de etică medicală.

După tratament, cu primele rezultate pozitive în cazul celor doi americani, apelurile la folosirea lui s-au multiplicat. Chiar dacă nu a fost testat pe oameni până în prezent şi chiar dacă nu este agreat de nicio autoritate sanitară.

"Este etic să se folosească medicamente neagreate şi dacă da, ce criterii trebuie definite, în ce condiţii să fie administrat acest tratament şi cine ar trebui tratat?", acestea sunt câteva dintre întrebările la care ar urma să răspundă această reuniune, a declarat pentru AFP Marie-Paule Kieny, asistenta directorului general al OMS.

Preşedintele Guineei Alpha Condé, a cărui ţară a fost prima afectată, a cerut "să se facă din Ebola o preocupare mondială până la producerea unui vaccin" împotriva acestui virus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici