„În Iran, în timp ce explorăm posibilitatea unei soluţii diplomatice în dosarul nuclear, ştim că progresele în problema drepturilor omului în Iran vor fi, de asemenea, un factor determinant”, a declarat consilierul în domeniul securităţii naţionale al preşedintelui american Barack Obama, Susan Rice.
„Sancţiunile noastre împotriva celor care încalcă drepturile omului în Iran vor continua, precum şi sprijinul nostru pentru drepturile fundamentale ale tuturor iranienilor”, a adăugat Rice cu ocazia unui eveniment organizat de asociaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights First, la Washington.
„Iranienii merită să aibă dreptul de a se exprima în mediul online, prin intermediul reţelelor de socializare, la fel ca liderii lor”, a adăugat Rice. În timp ce iranienii nu au acces la Twitter sau Facebook, noul lor preşedinte, Hassan Rohani, a recurs la aceste canale de comunicare şi a desfăşurat, începând cu vara aceasta, o ofensivă de diplomaţie la adresa Occidentului.
În martie 2012, preşedintele american, Barack Obama, a denunţat „cortina de fier electronică” impusă iranienilor de autorităţile de la Teheran, apreciind că reţelele de socializare ar putea contribui la apropierea dintre americani şi iranieni după o jumătate de secol de neîncredere reciprocă.
Declaraţiile lui Rice au fost făcute la două săptămâni după ce marile puteri au ajuns la un acord interimar cu Iranul asupra programul său nuclear, valabil şase luni, timp în care se va încerca găsirea unei soluţii permanente în acest dosar.