SUA refuză să elibereze cinci agenţi cubanezi în schimbul punerii în libertate a unor disidenţi
Statele Unite au respins, joi, o propunere a preşedintelui cubanez, Raul Castro, de a elibera cinci cubanezi, reţinuţi pentru spionaj pe teritoriul american, în schimbul punerii în libertate a unor disidenţi cubanezi.
Preşedintele cubanez Raul Castro şi omologul brazilian Lula da Silva (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Problema deţinuţilor politici reţinuţi împotriva voinţei lor, pentru simplul motiv că au protestat paşnic, este independentă de cazul celor cinci spioni judecaţi şi condamnaţi de sistemul judiciar american", a declarat Robert Wood, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
"Cerem de mult timp guvernului cubanez să elibereze deţinuţii politici şi îi recomandăm să facă acest lucru imediat", a adăugat Wood.
El a refuzat să facă alte comentarii, însă declaraţiile sale nu exclud complet posibila eliberare anticipată a celor cinci cubanezi de către administraţia preşedintelui ales al Statelor Unite, Barack Obama, care îşi va prelua funcţia la 20 ianuarie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Într-o conferinţă de presă susţinută la încheierea unei întâlniri cu omologul său brazilian, Luis Inacio Lula da Silva, Raul Castro a propus eliberarea unor disidenţi din Cuba în schimbul punerii în libertate a cinci cubanezi reţinuţi în Statele Unite, sub acuzaţia de spionaj, şi s-a declarat din nou dispus să aibă o întâlnire, "pe picior de egalitate", cu Obama.
"Vom face un gest. Vor să elibereze aceşti deţinuţi? (...) Trebuie să fie un gest de ambele părţi", a spus el. "Suntem dispuşi să vorbim cu (Barack) Obama, unde şi când va decide el. Dar pe picior de egalitate absolută. Fără cea mai vagă umbră asupra suveranităţii noastre şi fără să ni se ceară să facem un gest", a declarat Castro.
"Era gesturilor unilaterale s-a încheiat", a adăugat el, fără a preciza câţi disidenţi are în vedere pentru schimbul cu cei cinci cubanezi condamnaţi la închisoare în 2001 în Statele Unite, dar consideraţi eroi în Cuba.
Cei cinci - Gerardo Hernandez, Antonio Guerrero, Ramon Labanino, René Gonzalez şi Fernando Gonzalez - au fost arestaţi în 1998 şi condamnaţi în 2001 de un tribunal din Florida. În 2005, o instanţă din Atlanta a decis rejudecarea lor, apreciind că nu au avut parte de un proces "corect şi imparţial".
Cuba a recunoscut atunci că ei sunt agenţi cubanezi, precizând însă că nu erau angajaţi în activităţi de spionaj împotriva Statelor Unite, ci a grupurilor anti-Castro pe care Havana le consideră teroriste.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump