Statele Unite salută angajamentul puternic al României de a se alătura unui grup de aliaţi şi parteneri care contribuie la eforturile de a contracara ameninţările existente şi emergente cu rachete balistice în secolul XXI, se arată în comunicat.
„Astăzi, secretarul de Stat Hillary Rodham Clinton şi ministrul de Externe al României Teodor Baconschi au semnat Acordul între Guvernul Statelor Unite şi Guvernul României privind amplasarea Sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în România. Acest acord prevede înfiinţarea şi operarea unui sistem terestru american de apărare împotriva rachetelor balistice SM-3 în România”, potrivit comunicatului.
„Amplasarea în România este anticipată să se producă în 2015, în cadrul celei de-a doua etape a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA). Pe lângă consolidarea relaţiei strategice dintre ţările noastre, cooperarea în acest domeniu va aduce o contribuţie substanţială la securitatea colectivă a NATO şi va fi parte integrală a capacităţii de apărare antirachetă a NATO”, adaugă textul.
„EPAA va oferi protecţie teritoriilor şi populaţiilor europene din NATO, inclusiv României, şi va spori protecţia Statelor Unite. Acest Acord este un pas important în eforturile noastre de apărare în faţa ameninţării tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice cu rază de acţiune, letalitate şi sofisticare în creştere, şi posibil dotate cu arme de distrugere în masă”, adaugă Departamentul de Stat, precizând că baza din România va oferi o capabilitate defensivă pentru a proteja Europa şi Statele Unite împotriva rachetelor balistice lansate din Orientul Mijlociu.
După ratificarea de către Parlamentul României şi intrarea în vigoare, acordul privind scutul antirachetă va permite Statelor Unite să construiască, să întreţină şi să opereze o bază care să cuprindă sistemul terestru de apărare antirachetă SM-3, se mai arată în comunicatul Departamentului de Stat, care adaugă o serie de aspecte tehnice referitoare la sistemul ce va fi amplasat în România.
Secretarul de Stat, Hillary Clinton, a declarat, marţi, după semnarea acordului privind amplasarea de elemente antirachetă în SUA, că acest document va poziţiona România ca un actor central în viitoarea arhitectură antirachetă a NATO.
Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat, după semnarea acordului privind scutul antirachetă alături de Hillary Clinton, că România este hotărâtă să participe la eforturile privind securitatea globală iar vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington este o dovadă în acest sens.