SUA sancţionează doi oligarhi şi 12 entităţi din Republica Moldova, pe care îi acuză de „corupţie sistemică”

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva persoanelor şi entităţilor implicate în ceea ce au descris ca fiind operaţiunile de „corupţie sistemică” ale Rusiei în Moldova.

Urmărește
531 afișări
Imaginea articolului SUA sancţionează doi oligarhi şi 12 entităţi din Republica Moldova, pe care îi acuză de „corupţie sistemică”

SUA sancţionează doi oligarhi şi 12 entităţi din Republica Moldova, pe care îi acuză de „corupţie sistemică”

Statele Unite au vizat nouă persoane şi 12 entităţi pentru sancţiuni din cauza a ceea ce Departamentul Trezoreriei SUA a numit „corupţie sistemică” în Republica Moldova şi a eforturilor acestora de a influenţa alegerile din ţară, conform Reuters.

Persoanele şi entităţile desemnate pentru sancţiuni includ doi oligarhi moldoveni care sunt deja recunoscuţi pe scară largă pentru „coruperea” instituţiilor politice şi economice din Republica Moldova, a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat de presă din 26 octombrie.
 
Oligarhii au „funcţionat” ca „instrumente ale campaniei de influenţă globală a Rusiei”, despre care departamentul a spus că urmăreşte să manipuleze Statele Unite, aliaţii şi partenerii săi, inclusiv Republica Moldova şi Ucraina.
 
„Sancţiunile impuse astăzi (miercuri n.red.) expun nu numai strategia ascunsă a Rusiei în Moldova, ci demonstrează şi modul în care corupţia subminează statul de drept”, a declarat Brian Nelson, subsecretar al Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare.
 
Printre cei sancţionaţi de Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei se numără oligarhul şi fostul deputat Vladimir Plahotniuc, despre care SUA afirmă că a exercitat control şi a manipulat sectoare-cheie ale guvernului moldovean.
 
Plahotniuc, un fost deputat moldovean care a fost legat de dispariţia a un miliard de dolari din băncile moldoveneşti în 2014, a menţinut controlul asupra aparatului de aplicare a legii din ţară pentru a viza rivalii politici şi de afaceri, potrivit Departamentului Trezoreriei.
 
Plahotniuc, care a fugit din ţară în 2019, a folosit, de asemenea, oficiali guvernamentali moldoveni ca intermediari pentru a mitui oficiali de aplicare a legii, şi-a folosit controlul asupra sistemului judiciar pentru a manipula alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului din iunie 2018 şi a menţinut controlul asupra unor instituţii media cheie, a precizat departamentul.
 
Departamentul de Stat al SUA le-a interzis deja lui Plahotniuc şi familiei sale să obţină vize pentru a intra în Statele Unite.
 
O altă persoană sancţionată este liderul populist bogat Ilan Şor, despre care Departamentul Trezoreriei a declarat că a colaborat cu ruşii înainte de alegerile din 2021 din Republica Moldova pentru a crea o alianţă politică menită să controleze parlamentul moldovean şi să sprijine legislaţia favorabilă Rusiei. Şor a fost, de asemenea, condamnat pentru fraudă în 2017 în legătură cu dispariţia miliardului de dolari. El locuieşte în Israel.
 
Departamentul a declarat că, începând cu 2022 iunie, Şor a primit sprijin rusesc, iar Partidul Şor se coordona cu reprezentanţi ai altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova. De asemenea, Şor a colaborat cu entităţi cu sediul la Moscova pentru a submina încercarea Moldovei de a adera la Uniunea Europeană, potrivit departamentului.
 
De asemenea, Trezoreria l-a desemnat pe Igor Chayka, despre care a afirmat că a colaborat cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru a elabora planuri detaliate de subminare a preşedintelui moldovean Maia Sandu, cu scopul de a readuce Moldova în sfera de influenţă a Rusiei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici