- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA se apropie de momentul activării unor elemente antirachetă în sud-estul Europei
Armata Statelor Unite se apropie de momentul activării unui sistem antirachetă parţial în sud-estul Europei, probabil în Bulgaria şi Turcia, parte a acţiunilor de intensificare a eforturilor pentru contracararea ameninţării iraniene, afirmă surse oficiale, citate de ediţia online a Washington Post.
SUA se apropie de momentul activării unor elemente antirachetă în sud-estul Europei (Imagine: www.mda.mil)
Potrivit unor oficiali de la Pentagon, Statele Unite se apropie de un acord în vederea instalării unui radar terestru, probabil în Turcia sau Bulgaria. Instalaţia ar permite ca prima parte a sistemului antirachetă să devină operaţională anul viitor.
În acelaşi timp, armata americană colaborează cu Israelul şi cu aliaţii din zona Golfului Persic pentru construirea şi modernizarea capacităţilor de apărare antirachetă. Statele Unite au instalat un radar terestru în Israel, în 2008, şi intenţionează să monteze o instalaţie similară într-o ţară arabă. Astfel de radare ar urma să semnaleze eventuale lansări de rachete din Iran.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
-
Războiul din Ucraina, ziua 1037. Ucraina primeşte 150 de milioane de euro de la UE pentru mese şcolare şi proiecte de redresare / Biden ordonă Pentagonului să continue creşterea livrărilor de arme către Ucraina
-
O rachetă rusească de apărare aeriană ar fi putut doborî avionul azer - presă
Sistemele antirachetă din Europa, Israel şi din Golful Persic sunt separate din punct de vedere tehnic, însă toate sunt proiectate să fie coordonate şi operate de armata americană. Spre exemplu, radarul israelian este operat de personal american şi este deja funcţional, transmiţând informaţii navelor militare americane staţionate în Marea Mediterană.
Luate împreună, aceste iniţiative constituie o încercare de contracarare a ameninţării iraniene cu rachete împotriva Orientului Mijlociu şi Europei.
În septembrie 2009, administraţia Barack Obama anunţa că va schimba abordarea fostului preşedinte George W. Bush. Noua administraţie americană a ordonat construirea unui sistem antirachetă mai extins şi mai flexibil în Europa, care urmează să devină operaţional în mod etapizat, până în 2020.
Următoarea etapă a activării sistemului ar urma să înceapă în 2015, România acceptând să găzduiască sisteme terestre Aegis. În 2018, sistemul se va extinde prin activarea unei alte instalaţii Aegis în Polonia şi a unor interceptoare SM-3 suplimentare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO