SUA se opun numirii Rusiei drept agresor într-o declaraţie a G7. Trump ar vrea îndulcirea limbajului la adresa Rusiei. Participarea lui Zelenski la summit este incertă

SUA se opun numirii Rusiei drept agresor într-o declaraţie a G7 cu ocazia marcării a trei ani de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Moscova, ameninţând să perturbe o demonstraţie tradiţională de unitate, potrivit a cinci oficiali occidentali familiarizaţi cu această chestiune, citaţi de FT. De asemenea, participarea preşedintelui ucrainean Volodomir Zelenski la un summit virtual G7 luni nu a fost încă convenită, au declarat oficialii.

Urmărește
1524 afișări
Imaginea articolului SUA se opun numirii Rusiei drept agresor într-o declaraţie a G7. Trump ar vrea îndulcirea limbajului la adresa Rusiei. Participarea lui Zelenski la summit este incertă

SUA se opun numirii Rusiei drept agresor într-o declaraţie a G7. Trump ar vrea îndulcirea limbajul la adresa Rusiei. Participarea lui Zelenski la summit este incertă

Dezacordul survine după ce preşedintele american Donald Trump a dat vina pe Ucraina pentru război, l-a descris pe Zelenski drept un „dictator fără alegeri” şi a sugerat că Rusia ar trebui să fie invitată înapoi în G7.
 
Trimişii SUA s-au opus expresiei „agresiune rusă” şi descrierilor similare care au fost folosite de liderii G7 din 2022 pentru a descrie conflictul, au declarat oficialii occidentali.
 
Cele mai importante economii ale lumii au emis în mod tradiţional o declaraţie de sprijin la 24 februarie, ziua în care a început invazia la scară largă în urmă cu trei ani.
 
„Suntem ferm convinşi că trebuie făcută o distincţie între Rusia şi Ucraina. Nu sunt acelaşi lucru”, a declarat pentru Financial Times un oficial informat cu privire la acest subiect.
 
„Americanii blochează acest limbaj, dar noi încă lucrăm la el şi sperăm la un acord”, a adăugat oficialul.
 
Agresiunea Rusiei a fost menţionată de cinci ori în declaraţia liderilor G7 de anul trecut.
 
 „Facem apel la Rusia să înceteze imediat războiul său de agresiune şi să îşi retragă complet şi necondiţionat forţele militare de pe teritoriul Ucrainei recunoscut la nivel internaţional”, se arată în declaraţia 2024.
 
Insistenţa administraţiei Trump de a îndulci limbajul reflectă o schimbare mai largă în politica SUA de a descrie războiul drept „conflictul din Ucraina”, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune.
 
Declaraţiile recente ale Departamentului de Stat al SUA folosesc o formulare similară, inclusiv un raport de la întâlnirea secretarului de stat Marco Rubio cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Riad, care menţionează de două ori „conflictul din Ucraina”.
 
Această schimbare marchează o îndepărtare de limbajul folosit de administraţia Biden, care folosea adesea expresii precum „agresiunea rusă” pentru a se referi la cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
g7,
rusia,
sua

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici