SUA şi Coreea de Sud au ajuns la un acord de finanţare pentru prezenţa militară americană pe teritoriul ţării. Suma cu care contribuia Seulul în fiecare an
Coreea de Sud şi Statele Unite au ajuns la un acord cu privire la contribuţia financiară a Seulului la prezenţa armatei SUA în ţară, a anunţat Seulul luni (8 martie), în prima zi a manevrelor militare comune anuale, relatează Le Figaro.
Relaţia dintre Seul şi Washington, două capitale unite de o alianţă militară, a cunoscut mari turbulenţe în ultimii ani, preşedintele Donald Trump acuzând Coreea de Sud că nu a contribuit suficient la prezenţa militară americană pe teritoriul său, reclamând miliarde de dolari. Aproximativ 28.500 de soldaţi americani staţionaţi în Coreea de Sud pentru a proteja ţara de un posibil atac nord-coreean.
Administraţia SUA a cerut iniţial Coreei de Sud să plătească 5 miliarde de dolari pe an. Această sumă era de peste cinci ori mai mare decât cea stabilită prin acordul anterior, care a expirat la sfârşitul anului 2019 şi potrivit căruia Seulul contribuia cu 920 milioane de dolari în fiecare an.
Ministerul sud-coreean de Externe a declarat că cele două părţi au semnat un acord „de principiu”, a cărui sumă nu a fost specificată.
„Guvernul va rezolva o problemă care a durat mai mult de un an prin semnarea rapidă a unui acord,” a spus el într-un comunicat. Apoi trebuie aprobat de Adunarea Naţională.
Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să relanseze alianţele SUA, subminate de predecesorul său, pentru a faţă faţă provocărilor ridicate de Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord.
Cele două părţi „vor continua acum paşii finali necesari pentru încheierea şi semnarea acordului care va consolida Alianţa noastră şi apărarea noastră comună”, a adăugat miniterul sud-coreean.
Acest anunţ vine în ziua în care încep manevrele militare dintre cele două ţări, dar mai reduse din cauza pandemiei Covid-19. Acest al nouălea exerciţiu ar putea trezi furia Coreei de Nord, care a văzut de mult aceste exerciţii militare ca pregătiri pentru o invazie.
„Următorul antrenament anual este o simulare computerizată a comenzii şi este strict de natură defensivă”, au declarat duminică şefii de stat major din Coreea de Sud.
Aceste manevre sunt primele de la venirea lui Joe Biden la putere în Statele Unite.