SUA şi Irakul vor depune eforturi diplomatice şi militare pentru a stopa influenţa Iranului

Irakul este pregătit să exercite presiuni diplomatice asupra Iranului pentru a nu mai sprijini violenţa, în timp ce Statele Unite susţin eforturile militare de a suspenda ajutoarele acordate forţelor "surogat", a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului SUA şi Irakul vor depune eforturi diplomatice şi militare pentru a stopa influenţa Iranului

Secretarul american al Apărării, Robert Gates

Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Robert Gates, este de părere că şansele unor confruntări violente cu Iranul sunt reduse.

Stephen Hadley, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat că Iranul trebuie să aleagă între relaţii bune cu Irakul şi activităţile sale "destabilizatoare" în această ţară.

"Guvernul irakian înţelege acum mai bine ce fac (iranienii). Ei vor face presiuni diplomatice asupra Iranului. Acesta este un lucru bun", a declarat Hadley la emisiunea Fox News Sunday.

"În plus, vom continua să facem ceea ce facem de o perioadă împreună cu forţele irakiene de securitate. Le vom urmări activităţile surogat în Irak care ne ucid militarii, ucid forţele irakiene de securitate".

"Le vom dezmembra reţelele prin care îşi deplasează combatanţii, armele şi fondurile spre şi în interiorul Irakului. Şi vom întrerupe pe cât posibil afluxul de combatanţi şi arme în Irak", a precizat el.

Washingtonul acuză Iranul că alimentează violenţele în statul vecin. Iranul neagă aceste acuzaţii, dând vina pe prezenţa trupelor americane pentru vărsarea de sânge.

Ministrul irakian de Externe, Hoshiyar Zebari, a descris Iranul ca pe un stat vecin care trebuie tratat cu respect.

"Avem destinul de a trăi alături de ei. Într-adevăr trebuie să ne asumăm bunacredinţă în relaţiile cu ei, încercând să ... activăm acest dialog tripartit între SUA, Iran şi Iak", a afirmat Zebari la emisiunea "Late Edition" de la CNN.

Gates, care s-a adresat prin intermediul emisiunii "Face the Nation" de pe CBS, a declarat că trupele irakiene preiau progresiv controlul în mai multe regiuni, menţionând rapoarte referitoare la lideri şiiţi din Basra care renunţă la grupările şiite violente.

"Cred că şansele să ajungem la o confruntare cu Iranul sunt foarte mici. Suntem îngrijoraţi de activităţile lor din sud", a precizat el. "Dar cred că procesul care se află în desfăşurare... se îndreaptă către direcţia bună", a adăugat el.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, o democrată din California, a desemnat Guvernul irakian ca fiind principalul obstacol în calea încheierii violenţelor interconfesionale şi a declarat în timpul emisiunii "Face the Nation" că o retragere prematură din Irak ar obliga Guvernul ţării să ia decizii politice care se impun pentru instaurarea păcii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici