SUA şi Rusia încep să discute despre activităţile lor militare în Siria, anunţă Pentagonul

Militarii americani şi ruşi încep să discute despre activităţile lor împotriva grupării teroriste Statul Islamic (SI) în Siria, a anunţat Pentagonul marţi, după ce secretarul american al Apărării Ashton carter a ordonat deschiderea unor linii de comunicaţii în acest sens, relatează DPA online.

Urmărește
3108 afișări
Imaginea articolului SUA şi Rusia încep să discute despre activităţile lor militare în Siria, anunţă Pentagonul

SUA şi Rusia încep să discute despre activităţile lor militare în Siria, anunţă Pentagonul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a ordonat personalului său să "deschidă linii de comunicaţii cu Rusia în vederea evitării unor incidente sau accidente armate", a anunţat Peter Cook, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Ordinul lui Carter arată în mod clar că între cele două ţări există un numitor comun atunci când vine vorba despre lupta împotriva SI şi că obiectivul ar trebui să fie lupta anti-SI şi nu apărarea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a subliniat el.

Alt obiectiv al discuţiilor este să asigure că activităţile militarilor ruşi în Siria nu perturbă operaţiunile coaliţiei anti-SI conduse de căttre Statele Unite, a mai declarat Cook.

Pentagonul vrea să asigure securitatea echipajelor aeronavelor coaliţiei. Statele Unite au început să efectueze atacuri aeriene împotriva unor ţinte ale Statului Islamic în august 2014 în Irak şi şi-au extins raidurile aeriene, în luna următoare, asupra avanposturilor SI.

Detaliile şi orarul acestor conversaţii urmează să fie stabilite în zilele următoare, a anunţat Cook.

Însă suspendarea relaţiilor militare între Statele Unite şi Rusia cu privire la conflictul din Ucraina rămâne în vigoare, a subliniat el.

Pentagonul face acest anunţ după întâlnirea preşedinţilor american Barack Obama şi rus Vladimir Putin, luni, la Adunarea Generală a ONU, la New York.

Şefii american şi rus ai Apărării au discutat la telefon în urmă cu zece zile, în contextul în care activitatea militară a Moscovei în Siria a provocat îngrijorări puternice cu privire la intenţiile lui Putin. Conversaţia telefonică dintre Carter şi ministrul rus al Apărării Serghei Şooigu, catalogată drept "constructivă", a avut loc după ce patru avioane ruseşti de vânătoare de tip Su-34 Fullback aterizau la baza aeriană din Latakia, în Siria.

Putin a condamnat duiminică susţinerea americană a grupărilor rebele în Siria şi a apărat faptul că-l susţine pe al-Assad în războiul civil care a devastat ţara. Statele Unite au catalogat drept o greşeală susţinerea lui al-Assad de către Rusia şi au insistat că acesta nu poate face parte dintr-o soluţie diplomatică la război.

Un ONG care monitorizează conflictul sirian a anunţat marţi că bilanţul atacurilor aeriene ale regimului asupra unei pieţe din oraşul al-Mayadin (est) a ajuns la 30 de morţi, inclusiv opt copii.

"Numărul morţilor urmează să crească, având în vedere că numeroase persoane sunt în continuare date dispărute, iar multe altele au fost rănnite grav", a anunţat Observatorul Sirian pentru drepturile Omului cu sediul în Marea Britanie.

Observatorul anunţa luni că 50 de persoane au fost rănite în atacurile aeriene care au vizat oraşul, aflat sub controlul SI.

Statul Islamic deţine controlul asupra celei mai mari părţi a estului Siriei, în timp ce forţele guvernamentale rezistă în părţi ale capitalei provinciale Deir ez-Zor.

Luna aceasta, jihadiştii au câştigat teren în urma atacurilor asupra trupelor care deţin controlul asupra aeroportului militar de la Deir ez-Zor, singura cale de aprovizionare a oraşului.

Confruntările armate dintre forţele guvernamentale şi SI s-au intensificat anul acesta, iar jihadiştii au avansat prin zona deşertică din centrul ţării către fiefuri ale lui al-Assad.

Anterior, ambele părţi s-au concentrat asupra cuceririi unor teritorii de la forţele rebele.

Lupta împotriva Statului Islamic se află în centrul atenţiei pe care diplomaţia internaţională o acordă războiului din Siria, pe tema căruia preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Barack Obama s-au înfruntat luni, la ONU.

Putin a justificat prezenţa militară rusă tot mai mare în Siria prin faptul că numai Guvernul lui al-Assad este capabil să-i înfrângă pe jihadişti.

Obama a denunţat abuzurile comise de către al-Assad, însă o încercare americană de creare a unei forţe rebele siriene care să lupte împpotriva SI s-a dovedit, până în prezent, un eşec.

Conflictul, care a început ca nişte demonstraţii paşnice în martie 2011, s-a transformat într-un război civil între patru părţi, şi anume Guvern, o serie largă de rebeli în principal jihadişti, organizaţia Statul Islamic şi forţe kurde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici