SUA şi Turcia au eliminat restricţiile reciproce privind vizele, dar Ankara neagă că ar fi oferit garanţii Washingtonului

Statele Unite şi Turcia au eliminat, joi, toate restricţiile reciproce privind vizele, iar Washingtonul susţine că a primit asigurări din partea Ankarei că niciun membru al misiunii americane nu va fi vizat de acţiuni represive, după arestarea a doi angajaţi în acest an, relatează agenţia Anadolu.

Urmărește
612 afișări
Imaginea articolului SUA şi Turcia au eliminat restricţiile reciproce privind vizele, dar Ankara neagă că ar fi oferit garanţii Washingtonului

SUA şi Turcia au eliminat restricţiile reciproce privind vizele

Statele Unite au suspendat serviciile de vize în cadrul misiunilor diplomatice din Turcia în luna octombrie, iar Turcia a replicat cu măsuri similare. Conflictul a fost declanşat de arestarea a doi angajaţi ai consulatului SUA din Istanbul, suspectaţi de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016.

Joi, ambasada SUA de la Ankara a precizat că "bazându-se pe respectarea unor asigurări oferite, Departamentul de Stat este încrezător că situaţia de securitate s-a îmbunătăţit suficient pentru a permite reluarea completă a serviciilor privind vizele în Turcia".

În replică, ambasada Turciei la Washington a respins acest anunţ şi a subliniat importanţa statului de drept.

"În ceea ce priveşte asigurările exprimate în comunicatul SUA, am dori să subliniem faptul că Turcia este un stat de drept şi că guvernul nostru nu a oferit nicio asigurare cu privire la procesele judiciare în curs. Niciun membru al misiunilor diplomatice străine nu a fost supus unei investigaţii privind îndeplinirea îndatoririlor sale oficiale în ţara noastră. Nu este corect din partea Statelor Unite să pretindă că au primit asigurări din partea Turciei şi să dezinformeze publicul din SUA şi Turcia", se arată într-un comunicat al diplomaţiei turce.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO s-au înrăutăţit în ultimul an, Turcia protestând în mod oficial faţă de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil de către regimul Recep Tayyip Erdogan pentru puciul eşuat din iulie 2016.

Ulterior, Turcia a condamnat sprijinul oferit de către armata americană pentru luptătorii kurzi YPG din Siria, grupare considerată de către Ankara ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), catalogat drept o grupare teroristă.

Recent, Turcia şi-a asumat un rol de conducere în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru adoptarea unei rezoluţii care denunţă decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici