Canalul american de ştiri citează doi oficiali de rang înalt care au declarat că este vorba despre „pregătiri pentru situaţia în care preşedintele (Barack) Obama va ordona o ripostă. Se are în vedere stabilirea ţintelor care ar putea fi direct legate de atentatul eşuat sau de pregătirea lui”.
„Forţele speciale americane şi serviciile de informaţie americane, precum şi omologii yemeniţi colaborează pentru identificarea unor ţinte potenţiale ale al-Qaida în Yemen„, a precizat una dintre sursele postului amrican.
„Yemenul nu şi-a dat încă acordul pentru tipul de operaţiune al forţelor speciale americane helioportate având ca misiune capturarea unor eventuali suspecţi pentru a-i interoga”, a subliniat o altă sursă.
Potrivit serviciilor americane de informaţii, Yemenul ar adăposti mai multe tabere de antrenament şi în fiecare s-ar pregăti între zece şi 20 de luptători. Una dintre aceste tabere a fost deja ţinta unor atacuri aeriene în această lună.
Ministrul yemenit al Afacerilor Externe, Abu Bakr Al-Qirbi, a declarat la BBC că este posibil ca mai multe sute de militanţi ai al-Qaida să fie activi în Yemen şi să pregătească atentate de tipul celui care a vizat un avion de linie american.
Întrebat despre numărul acestora, ministrul yemenit a răspuns: „Nu sunt în măsură să vă ofer o cifră exactă. Pot fi 200 sau 300″. Nu deţin un număr precis”.
Aceste declaraţii au fost făcute ca urmare a anunţului Yemenului care susţine că nigerianul care a încercat să arunce în aer un avion american s-a aflat în Yemen în decembrie, înaintea atentatului.
Pentru a-şi duce la îndeplinire proiectul, cu câteva minute înainte de aterizarea la Detroit, nigerianul a vrut să folosească un explozibil din familia nitroglicerinei, amestecându-l cu un produs aflat într-o seringă.
Nigerianul a ascuns circa 80 de grame din această pudră într-un săculeţ cusut în interiorul lenjeriei intime.