Sesizată joi de Guvernul Ucrainean, CEDO a reacţionat cu o rapiditate neobişnuită.
„Considerând că situaţia actuală oferă loc unui risc continuu pentru comiterea unor încălcări grave ale Convenţiei Europene”, CEDO, însărcinată cu asigurarea respectării textului fundamental, „a decis să aplice Articolul 39 al Regulamentului Curţii”, a anunţat organismul european într-un comunicat.
Articolul 39 îi permite CEDO, „la cererea uneia din părţi sau a oricărei persoane interesate, (…) să indice părţilor orice măsură provizorie pe care ei o consideră că trebuie să fie adoptată în interesul părţilor sau a bunei desfăşurări a procedurii”.
„Preşedintele îndeamnă cele două părţi contractante implicate (Federaţia Rusă şi Ucraina) să se abţină de la orice tip de măsuri, în special cu caracter militar, care ar putea antrena pentru populaţie atingeri la drepturile garantate de Convenţie – inclusiv de natură de a pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei civile„, anunţă Curtea.
CEDO a îndemnat Rusia şi Ucraina să respecte angajamentele Convenţiei care decurg, „în special, din Articolul 2 (dreptul la viaţă) şi Articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante)”.
De asemenea, cele două ţări trebuie „să informeze Curtea cât mai curând posibil asupra măsurilor care vor fi luate pentru a asigura pe deplin respectarea Convenţiei” Europene, ratificată de Rusia şi Ucraina în anii ’90, în momentul în care au aderat la Consiliul Europei, continuă Curtea.
CEDO precizează că Guvernul ucrainean a introdus joi „o cerere interstatală” în acest sens împotriva Federaţiei Ruse. Guvernul de la Kiev a trimis „o cerere de măsură provizorie în care solicită Guvernului rus, în special, să se abţină să ia măsuri susceptibile să constituie ameninţări pentru viaţa şi sănătatea populaţiei civile de pe teritoriul Ucrainei”.