Statele Unite au decis să "suspende atribuirea de vize care nu sunt urgente, cu excepţia vizelor pentru imigranţi", la ambasada lor din Tegucigalpa, începând cu miercuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ian Kelly.
Purtătorul de cuvânt a explicat că această decizie are rolul exercitării de presiuni asupra autorităţilor de facto din Honduras, pentru a accepta revenirea la putere a preşedintelui Manuel Zelaya, înlăturat printr-o lovitură de stat la 28 iunie.
O delegaţie ministerială a Organizaţiei Statelor Americane (OEA) a ajuns luni în Honduras pentru a încerca să convingă Guvernul lui Roberto Micheletti, aflat la putere din data de 28 iunie şi nerecunoscut de instituţiile internaţionale.
"Pentru a ne exprima sprijinul faţă de această delegaţie şi din cauza reticenţei regimului de facto de a semna acordul de la San Jose, Departamentul american de Stat este în curs de examinare a ansamblului politicii noastre de vize pentru Honduras", a adăugat purtătorul de cuvânt.
"Suntem ferm convinşi că o soluţie negociată este soluţia adecvată şi că acordul de la San Jose este cea mai bună soluţie", a conchis Kelly.
Micheletti refuză categoric întoarcerea lui Zelaya la putere până la finalul mandatului său, ceea ce constituie punctul central al "Acordului de la San Jose". Acest acord este planul de ieşire din criză, propus de mediator, preşedintele statului Costa Rica, Oscar Arias.