- Home
- Externe
- WASHINGTON, (14.03.2018, 14:02)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA: Suspiciuni de corupere a unor oficiali guvernamentali români de către o companie israeliană
Comisia pentru Valori Mobiliare şi Schimb (SEC) din SUA a decis că grupul israelian Elbit Imaging a plătit în mod ilegal milioane de dolari către consultanţi şi agenţi de vânzări pentru proiectul imobiliar privind transformarea Casei Radio din Bucureşti într-un centru comercial.
Urmărește
1046 afișări
SUA: Suspiciuni de corupere a unor oficiali guvernamentali români de către o companie israeliană
Potrivit unui comunicat al Comisiei, cazul vizează încălcarea normelor şi prevederilor de contabilitate ale Legii privind practicile de corupţie în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act), prin intermediul unor plăţi făcute de compania Elbit şi subsidiara Plaza Centers.
"Între 2007 şi 2012, Elbit şi Plaza, direct şi indirect, au plătit milioane de dolari către consultanţi şi agenţi de vânzări din străinatate pentru presupuse servicii privind un proiect de dezvoltare imobiliară în România şi pentru vânzarea unui important portofoliu de bunuri imobiliare în SUA. Elbit şi Plaza au făcut aceste plăţi chiar dacă nu aveau nicio dovadă că agenţii de vânzări şi consultanţii au furnizat efectiv serviciile contractate. Elbit şi Plaza nu au înregistrat corect aceste plăţi, într-un mod care să reflecte în mod detaliat, cu precizie şi clar natura plăţilor în registrele lor. Totodată, Elbit şi Plaza nu au reuşit să desfăşoare suficiente controale contabile interne pentru a oferi asigurări rezonabile că fondurile companiei au fi utilizate numai pentru scopuri corporative legitime şi că tranzacţiile au fost necesare pentru a menţine situaţia unor bunuri, în special cu privire la procesul de plată", se arată în decizia autorităţii americane pentru reglementarea şi supravegherea pieţei de capital, a pieţelor de mărfuri şi a instrumentelor financiare derivate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Compania Plaza ar fi oferit unor companii de consultanţă aproximativ 14 milioane de dolari, chiar dacă documentaţia care argumentează plăţile nu a identificat serviciile furnizate de către aceşti consultanţi.
"Plaza a descris plăţile către consultanţi în registre drept cheltuieli legitime de afaceri pentru serviciile prestate, când de fapt fondurile sau o parte dintre ele ar fi putut fi utilizate pentru a face plăţi ilegale către oficiali guvernamentali români sau au fost delapidate", se mai arată în documentul Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Schimb din SUA.
Pentru aceste încălcări ale legii americane, compania israeliană Elbit Imaging a primit doar o amendă civilă în valoare de 500.000 de dolari, întrucât a colaborat cu autorităţile din SUA şi România.
Potrivit documentelor prezentate de SEC, compania Elbit, prin intermediul subsidiarei Plaza, a vizat includerea într-un proiect de dezvoltare imobiliară din Bucureşti - proiectul Casa Radio, pe o suprafaţă de 467.000 de metri pătraţi, dintre care un centru comercial de 90.000 de metri pătraţi, centre de relaxare, birouri, hotel şi săli de conferinţe.
Autorităţile americane au prezentat o cronologie a evenimentelor în acest caz. În 2006, Plaza Centers a contractat o companie internaţională de consultanţă imobiliară pentru a evalua proiectul Casa Radio. Potrivit acestei evaluări, proiectul era catalogat extrem de profitabil pentru Plaza, în cazul în care vor fi obţinute drepturile de dezvoltare.
În august 2006, Plaza a încheiat un contract cu o "entitate off-shore pentru servicii de consultanţă", cu scopul de a o obţine o invitaţie din partea guvernului României pentru participarea la proiectul Casa Radio şi implicit pentru obţinerea aprobărilor guvernamentale necesare.
În februarie 2007, cu acordul guvernului României, Plaza a achiziţionat 75% din proiectul Casa Radio, pentru aproximativ 40 milioane de dolari şi obligaţia de a dezvolta un sediu pentru o autoritate publică din România, iar costurile să fie suportate exclusiv de către dezvoltatorul imobiliar Plaza.
În septembrie 2011, compania Plaza a semnat un nou contract cu o entitate off-shore pentru servicii de consultanţă în legătură cu proiectul Casa Radio. Compania de consultanţă s-a angajat să asiste Plaza pentru obţinerea aprobărilor guvernamentale necesare şi pentru achiziţionarea a încă 15% din proiect din partea guvernului României.
Comisia pentru Valori Mobiliare şi Schimb a stabilit că "nu există documente sau alte dovezi care să ateste faptul că firmele de consultanţă au efectuat activităţi privind obţinerea aprobărilor guvernamentale necesare pentru dezvoltarea proiectului Casa Radio sau că firma de consultanţă contractată de Plaza în 2011 a furnizat servicii pentru achiziţionarea de către Plaza a 15% din proiect de la guvernul României".
La sfârşitul anului 2017, compania Plaza Centers, care deţine hotelul Radissson din Capitală, a anunţat că are în plan reluarea proiectului Dâmboviţa Centre Multifunctional Complex, ce va fi construit pornind de la Casa Radio, acesta fiind "în faza de plan şi de obţinere a autorizaţiilor", potrivit unui raport al bursei de la Londra.
Platforma de nouă hectare de la Casa Radio se află în zona Eroilor din Bucureşti, are acces la reţeaua de metrou şi este la câteva sute de metri distanţă de Gara de Nord şi de Pasajul Basarab, prin care se poate face accesul către zona de nord a oraşului. Investiţia totală în acest proiect este estimată la circa 1,5 miliarde de euro.
Citeşte şi: A murit Stephen Hawking, fizicianul care a depăşit toate limitele. Omul de ştiinţă avea 76 de ani şi a trăit peste jumătate de secol imobilizat într-un scaun cu rotile
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe