SUA, Taiwan şi Japonia îşi vor conecta dronele în acelaşi sistem pentru a face schimb de date în timp real. China consideră că este o escaladare a tensiunilor

  • Statele Unite, Taiwan şi Japonia vor face schimb de date în timp real de la dronele de recunoaştere navală, afirmă surse citate de Financial Times.
  • Acest lucru evidenţiază eforturile Washingtonului de a consolida coordonarea în cazul unui atac chinezesc asupra Taiwanului.
Urmărește
1257 afișări
Imaginea articolului SUA, Taiwan şi Japonia îşi vor conecta dronele în acelaşi sistem pentru a face schimb de date în timp real. China consideră că este o escaladare a tensiunilor

Compania americană din domeniul apărării General Atomics urmează să livreze patru drone MQ-9B Sea Guardian către Taipei începând din 2025. Varianta maritimă a dronei Reaper, pe care Forţele Aeriene americane au folosit-o în Afganistan, Irak, Libia şi Siria, aceasta poate găsi, urmări şi ţinti navele şi radarele inamice.

Această capacitate ar fi crucială într-un război asupra Taiwanului, un scenariu în care navele de război de suprafaţă şi submarinele chinezeşti ar opera în jurul insulei. De asemenea, ar putea spori capacitatea Taiwanului şi a vecinilor săi de a obţine o imagine completă, în timp real, a mişcărilor Marinei Armatei Populare de Eliberare pe timp de pace.

Patru persoane familiarizate cu vânzarea MQ-9 au declarat că Washingtonul va permite ca dronele să fie integrate în acelaşi sistem pe care îl vor folosi forţele americane din regiune şi Forţa de autoapărare japoneză.

Acest lucru ar permite Statelor Unite şi aliaţilor săi să observe aceleaşi informaţii colectate simultan de către vehiculele aeriene fără pilot, o configuraţie denumită imagine operaţională comună.

"Vom adopta o abordare practică pentru a ne asigura că integrarea se face cât mai repede posibil", a declarat o persoană informată cu privire la acest proiect pentru Financial Times.

Includerea Taiwanului în structurile de interoperabilitate dintre armata americană şi aliaţii săi este extrem de sensibilă. Washingtonul a pus capăt tratatului de apărare reciprocă cu Taipei atunci când a trecut la recunoaşterea diplomatică a Beijingului în 1979. 

"Schimbul de date între Japonia şi Taiwan, între Taiwan şi Filipine, între SUA şi toate cele trei este atât de crucial, dar este, de asemenea, unul dintre marile tabuuri, deoarece China îl va vedea ca pe o escaladare", a declarat un înalt oficial militar american.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici