- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA vinde tancuri Abrams Poloniei, pe măsură ce ameninţarea Rusiei creşte
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat vineri vânzarea a 250 de tancuri Abrams către Polonia, în contextul în care Washingtonul încearcă să consolideze apărarea unui aliat-cheie din Europa de Est, pe fondul ameninţării tot mai mari de război între Ucraina şi Rusia, scrie Reuters.
Sursa Foto-Wikipedia Commons
Austin a vorbit în timpul unei călătorii la Varşovia, pe fondul desfăşurării ruseşti de trupe în Belarus, parte a unei uriaşe acumulări militare în jurul Ucrainei, despre care NATO spune că poziţionează Moscova pentru o invazie. Preşedintele Vladimir Putin neagă orice plan de invazie.
"Unele dintre aceste forţe (se află) la mai puţin de 200 de mile (321 km) de graniţa poloneză", a declarat Austin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Vânzarea de tancuri Abrams către Polonia, care găzduieşte, de asemenea, un viitor amplasament american de apărare antirachetă, este un alt semn al unei relaţii de apărare profunde şi în creştere cu Statele Unite. Ea urmează desfăşurării a aproape 5.000 de soldaţi americani suplimentari în Polonia, precum şi a unor avioane de luptă, ca parte a răspunsului Washingtonului la criza din Ucraina.
Tancul de luptă Abrams transportă un echipaj de patru persoane şi are un tun încărcat manual care poate trage împotriva vehiculelor blindate cu personal inamic şi chiar a avioanelor care zboară la joasă înălţime, potrivit producătorului său, General Dynamics .
"Ceea ce nu a vrut domnul Putin a fost un NATO mai puternic pe flancul său, şi exact asta are astăzi", a declarat Austin într-o conferinţă de presă.
Pentru a doua zi la rînd, Austin a respins afirmaţiile Rusiei potrivit cărora îşi retrage trupele din zonele din jurul Ucrainei.
Polonia se numără printre membrii NATO care sunt cei mai aprigi în confruntarea cu ceea ce consideră a fi ambiţiile revizioniste ale Rusiei în Europa de Est.
Washingtonul finalizează, de asemenea, desfăşurarea a încă 4.700 de soldaţi din Divizia 82 aeropurtată, ceea ce reprezintă mai mult decât dublarea prezenţei trupelor americane în Polonia.
Preşedintele Joe Biden a exclus desfăşurarea de forţe americane pentru a lupta în Ucraina împotriva Rusiei. Dar desfăşurări precum cele din Polonia ar putea plasa trupele americane şi ruseşti în imediata apropiere, ceea ce, potrivit experţilor, reprezintă încă un risc, având în vedere că un conflict poate depăşi cu uşurinţă, şi fără să vrea, graniţele.
Armata americană a trimis avioane de luptă F-15 la Baza Aeriană Lask, în Polonia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36