- Home
- Externe
- (02.02.2022, 08:20)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA vor aplica o nouă politică pentru înotătorii transsexuali de elită, pentru „a atenua avantajele asociate cu fiziologia masculină"
- Organismul de conducere al înotului de competiţie din SUA şi-a actualizat politica privind eligibilitatea sportivilor transsexuali.
- O comisie medicală formată din trei persoane va determina acum dacă "dezvoltarea fizică anterioară a sportivului ca bărbat" oferă un avantaj incorect înotătorilor transsexuali, precizează USA Swimming.
- De asemenea, vor exista teste de testosteron timp de 36 de luni înainte de competiţii.
- Această decizie vine în contextul în care o atletă transsexuală din Pennsylvania a doborât recordurile feminine de înot.
Urmărește
2844 afișări
SUA vor aplica o nouă politică pentru înotătorii transsexuali de elită, pentru „a atenua avantajele asociate cu fiziologia masculină"
Sportivii transsexuali se confruntă cu o luptă "uriaşă" pentru egalitate. USA Swimming a declarat că „a susţinut şi va continua să susţină echitatea de gen şi incluziunea tuturor femeilor transsexuale şi drepturile lor de a participa la sport, susţinând în acelaşi timp cu fervoare echitatea competiţională la nivelurile de elită ale competiţiei".
Politica pentru sportivii de elită, a precizat aceasta, „recunoaşte o diferenţă competiţională în categoriile masculine şi feminine şi dezavantajele pe care aceasta le prezintă în competiţiile de elită faţă în faţă".
USA Swimming a citat date care arată că atleta de top în 2021 ar fi în medie clasată sub locul 536 la probele masculine în acel an, potrivit BBC.
Noua politică „se bazează pe ştiinţă şi pe metode bazate pe dovezi medicale pentru a oferi condiţii de egalitate de şanse pentru femeile transsgender de elită", a precizat USA Swimming. Aceştia au adăugat că politica serveşte „pentru a atenua avantajele asociate cu pubertatea şi fiziologia masculină".
Actualizarea politicii vine pe fondul controversei legate de înotătoarea transsexuală Lia Thomas de la Universitatea din Pennsylvania, care a concurat în echipa masculină timp de trei sezoane înainte de a începe terapia de substituţie hormonală în primăvara anului 2019.
Ea a spulberat recorduri pentru echipa de înot a universităţii sale, înregistrând cel mai rapid timp al oricărei înotătoare.
La o reuniune din Ohio, în decembrie, Lia Thomas s-a calificat pentru campionatele Asociaţiei Naţionale de Atletism Colegial (NCAA), terminând cu 38 de secunde înaintea coechipierei sale de pe locul al doilea.
Reacţia colegelor
Marţi, colegele de echipă ale înotătoarei Thomas au publicat o declaraţie de susţinere a acesteia. „În calitate de membre ale echipei feminine de înot şi scufundări Penn şi colege de echipă ale Liei Thomas, dorim să ne exprimăm sprijinul deplin pentru Lia în tranziţia sa", au declarat membrele echipei. „O preţuim ca persoană, colegă de echipă şi prietenă", au spus ele, respingând declaraţiile anonime făcute presei, despre care au spus că nu sunt „reprezentative pentru sentimentele, valorile şi opiniile întregii echipe Penn, compusă din 39 de femei cu medii diverse".
Thomas a refuzat să vorbească public despre controversă, acordând un singur interviu pentru podcastul SwimSwam. „Nu este sănătos pentru mine să o citesc şi să mă implic în ea deloc, aşa că nu o fac, şi asta este tot ce voi spune despre asta", a spus ea.
Familiile elevilor din echipă au vorbit, iar un părinte anonim a declarat recent pentru Washington Post: „Nu există nicio şansă în acest an. Se antrenează din greu, dar ştiu că nu o pot învinge pe Lia".
Luna trecută, părinţii au trimis o scrisoare către NCAA, cerând schimbarea regulilor pentru înotătorii transsexuali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe