SUA vor dona un milion de doze de vaccin anti-Mpox pentru a stopa epidemia din Africa

Preşedintele american Joe Biden va anunţa marţi donarea a 1 milion de doze de vaccin anti-Mpox şi a cel puţin 500 de milioane de dolari ţărilor africane pentru a le sprijini în răspunsul la epidemie, potrivit unui înalt oficial al administraţiei, citat în exclusivitate de Reuters.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului SUA vor dona un milion de doze de vaccin anti-Mpox pentru a stopa epidemia din Africa

SUA vor dona un milion de doze de vaccin anti-Mpox pentru a stopa epidemia din Africa

Biden va face anunţul la New York, unde participă la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, şi va face apel la alte ţări să urmeze exemplul, a declarat persoana respectivă pentru Reuters.

În august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat mpox o urgenţă globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine şi nu numai, inclusiv în India, stârnind îngrijorări.

„Nu ar fi o surpriză uriaşă dacă ar exista un caz şi în Statele Unite”, a declarat oficialul, menţionând că recentele reduceri ale sprijinului pentru pandemii de către Congres ar putea împiedica un răspuns intern.

„Suntem foarte presaţi acum pentru a putea răspunde eficient în acest moment. Şi cred că anticiparea unor potenţiale reduceri suplimentare în viitor va face din ce în ce mai dificil pentru noi să avem un răspuns robust la aceste tipuri de focare.”

Mpox se poate răspândi prin contact strâns. De obicei o boală uşoară, aceasta este fatală în cazuri rare. Ea provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni pline de puroi pe corp.

Epidemia din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de Clada I. Dar o nouă variantă, Clada Ib, pare să se răspândească mai uşor prin contact apropiat de rutină, inclusiv prin contact sexual.

Se preconizează că dozele donate de SUA vor fi din vaccinul Bavarian Nordic, cunoscut sub numele de Jynneos în Statele Unite, iar multe vor proveni dintr-un stoc din Statele Unite. Cele 1 milion de doze se adaugă la cele 60.000 de vaccinuri donate anterior. Oficialul american a declarat că administraţia se aşteaptă ca Gavi, o alianţă public-privată care cofinanţează achiziţionarea de vaccinuri pentru ţările cu venituri mici, să distribuie vaccinurile donate.

„Credem cu tărie că Gavi este instituţia multilaterală cea mai în măsură să achiziţioneze şi să distribuie vaccinurile în mod echitabil”, a declarat oficialul. Săptămâna trecută, Gavi a declarat că va cumpăra 500.000 de doze de vaccin de la Bavarian Nordic, prima sa achiziţie pentru a ajuta la combaterea epidemiei.

Administraţia Biden face, de asemenea, presiuni pentru ca mai multe vaccinuri să fie fabricate în ţările cu venituri mici şi medii şi colaborează cu Brazilia pentru a identifica modul în care Grupul celor 20 de naţiuni poate sprijini răspunsul la variolă.

În prezent, nu există niciun producător în Africa ce poate produce substanţa medicamentoasă complexă necesară pentru fabricarea vaccinului, a declarat oficialul american.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici