Într-un interviu pentru Reuters, vice-secretarul de stat al SUA pentru afaceri africane, Donald Yamamoto, a respins ideea ca Mugabe, care conduce statul Zimbabwe de 37 de ani, să păstreze un rol tranzitoriu sau ceremonial.
„Este tranziţia către o nouă eră pentru Zimbabwe, asta este ceea ce sperăm. În acest moment, situaţia din Zimbabwe este foarte volatilă. Poziţia noastră a fost întotdeauna că, dacă factorii politici se angajează în reforme constituţionale, economice şi politice şi fac demersuri pentru protejarea spaţiului politic şi a drepturilor omului, putem începe dialogul privind ridicarea sancţiunilor”, a spus Yamamoto.
Statele Unite nu au acordat ajutoare umanitare guvernului din Zimbabwe timp de mulţi ani, dar oferă asistenţă pentru dezvoltarea organizaţiilor neguvernamentale, în special în domeniul asistenţei medicale.
„Dacă vom ajuta guvernul sau nu, asta depinde de ce se va întâmpla în Zimbabwe”, a mai transmis Yamamoto.
Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, urmează să se întâlnească vineri la Washington cu 37 de miniştri de Externe ai statelor din Africa, iar situaţia din Zimbabwe se află pe agenda discuţiilor.
Armata din Zimbabwe a preluat puterea în această săptămână, într-un efort aparent de a-l împiedica pe Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, să predea şefia statului soţiei sale. Mugabe nu a demisionat şi nici nu a fost înlăturat în mod oficial, fiind fotografiat în timp ce discuta cu liderul armatei, Constantino Chiwenga.
Recent, preşedintele sud-african Jacob Zuma a precizat că Robert Mugabe este „bine, în arest la domiciliu”. Forţele militare din Zimbabwe susţin că au preluat puterea cu scopul de a opri „criminalii” din jurul preşedintelui, care cauzează probleme sociale şi economice, şi au dat asigurări că Mugabe este „în siguranţă”.