Prima pagină » Știri externe » Neîncredere şi consternare în presa franceză după arestarea lui Dominique Strauss-Kahn

Neîncredere şi consternare în presa franceză după arestarea lui Dominique Strauss-Kahn

De la neîncredere la consternare, presa franceză se afla luni sub şocul arestării directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol, şi se întreba despre consecinţelor scandalului asupra Partidului Socialist şi alegerilor prezidenţiale din 2012, relatează AFP.
16 mai 2011, 11:41, Știri externe

„Incredibil”, „improbabil”, „de neconceput”, „imposibil”, exclamă editorialiştii, care vorbesc despre „capcană”, „făcătură”, „lovitură de trăsnet” sau scenariul unui film de suspans, film prost, de categoria B, sau „thriller american”, întrebându-se care sunt beneficiarii scandalului.

Publicaţia regională La Nouvelle République du Centre Ouest descrie „un scenariu ideal pentru un serial foarte prost de categoria B”, în timp ce publicaţia regională Maine Libre se întreabă dacă Dominique Strauss-Kahn a „căzut într-o capcană a unui thriller hollywoodian improbabil”.

„Dominique Strauss-Kahn ştia că el era cel mai periculos inamic al său. Dominique Strauss-Kahn o dată scos din joc, rămâne un câmp de ruine şi alegeri primare necesare mai mult ca niciodată”, scrie Liberation (de stânga).

Potrivit Le Figaro (conservator), este evident că „Dominique Strauss-Kahn nu va fi următorul preşedinte al Republicii franceze”. „Stânga vede dispărând scenariul anunţat de institutele de sondare, care preziceau pentru Dominique Strauss-Kahn o cvasi-alegere de mareşal, în primăvara lui 2012”, potrivit cotidianului.

„Cui îi aduce profit scandalul?”, se întreabă publicaţia regională Presse Ocean. „Principalul beneficiar al eliminării lui Dominique Strauss-Kahn se numeşte Nicolas Sarkozy. Preşedintele îşi vede principalul adversar cu o greutate de picior, Partidul Socialist (PS) într-o situaţie jenantă şi o opinie publică chemată să aleagă între un bărbat de stânga acuzat de agresiune sexuală şi un candidat de dreapta, un presupus viitor tată, în cadrul legăturilor sacre ale căsătoriei”.

Unele publicaţii, ca regionalul Les Dernieres Nouvelles d’Alsace, apreciază că „eliminarea (lui Dominique Strauss-Kahn) nu este nici un lucru rău pentru PS şi nici unul bun pentru Nicolas Sarkozy”. „Nu există, fără îndoială, niciun regret să-l vezi pe Dominique Strauss-Kahn dispărând dintr-un peisaj care nu a încetat să se transforme. Acest bărbat strălucitor era, cu siguranţă, periculos pentru tabăra sa”.

Publicaţia catolică La Croix, dar şi alte publicaţii, se referă, de asemenea, la „umilire”. „O umilire pentru Dominique Strauss-Kahn şi pentru ai săi, dacă este nevinovat. O umilire pentru Franţa, în tot cazul dincolo de clivajele politice, pentru că imaginea ţării este, deja, afectată”.