Suedia susţine că Iranul a fost în spatele a mii de mesaje care cer răzbunare pentru arderea Coranului

Autorităţile suedeze au acuzat marţi Iranul că este responsabil pentru mii de mesaje trimise oamenilor din ţara scandinavă, în care se cerea răzbunare pentru arderea cărţii sfinte a Islamului, în vara anului 2023.

Urmărește
3740 afișări
Imaginea articolului Suedia susţine că Iranul a fost în spatele a mii de mesaje care cer răzbunare pentru arderea Coranului

Suedia susţine că Iranul a fost în spatele a mii de mesaje care cer răzbunare pentru arderea Coranului

Potrivit autorităţilor din Stockholm, atacul cibernetic a fost făcut de Garda Revoluţionară paramilitară a Iranului, care a spart un serviciu de SMS şi a trimis „aproximativ 15.000 de mesaje text în suedeză”, în contextul arderilor publice ale Coranului care au avut loc pe parcursul mai multor luni în timpul verii din 2023.

Procurorul Mats Ljungqvist a declarat că o investigaţie preliminară a agenţiei de securitate internă SAPO din Suedia a arătat că „statul iranian, prin Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice Iraniene, IRGC, a fost cel care a efectuat o breşă de date la o companie suedeză care gestionează un serviciu major de SMS”. Compania de telecomunicaţii nu a fost numită. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităţilor iraniene cu privire la acuzaţiile venite din Suedia, notează AP.

Radioul suedez SVT a publicat o fotografie cu un mesaj text care spunea că „oamenii care au profanat Coranul trebuie să aibă munca acoperită de cenuşă” şi numea suedezii „demoni”. Protestele s-au desfăşurat în conformitate cu legea libertăţii de exprimare, care este protejată de constituţia suedeză. Mitingurile au fost aprobate de poliţie. Cu toate acestea, incidentele au împărţit Suedia în două, între angajamentul faţă de libertatea de exprimare şi respectul faţă de minorităţile religioase.

Ciocnirea acestor principii fundamentale a complicat dorinţa Suediei de a adera la NATO, care a devenit mai urgentă după „invazia” Ucrainei de către Rusia, dar are nevoie de aprobarea tuturor membrilor alianţei. Turcia a blocat temporar aderarea Suediei, invocând motive precum protestele anti-islamice de la Stockholm, dar Suedia a devenit în cele din urmă membră NATO în martie. La acea vreme, guvernul suedez a spus că „respinge cu fermitate actul islamofob comis de indivizii din Suedia”, adăugând că profanările nu reflectă poziţia ţării.

În iulie, anul trecut, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a emis o declaraţie în care spunea că „insulta din Suedia la adresa Sfântului Coran este un eveniment amar, conspirativ şi periculos” şi că profanările au „generat sentimente de ură şi duşmănie” în ţările musulmane, faţă de oamenii care ardeau Coranul şi guvernele lor.

Într-o declaraţie separată, managerul operaţional al SAPO, Fredrik Hallström, a spus marţi că intenţia mesajelor text a fost, de asemenea, să „afişeze Suedia ca o ţară islamofobă şi să creeze o diviziune în societate”. El a acuzat „puterile străine” că încearcă să „exploateze vulnerabilităţile ţării” şi a spus că acestea „acţionează acum din ce în ce mai agresiv”.

Între timp, ministrul de justiţie al Suediei, Gunnar Strömmer, a declarat pentru agenţia de presă suedeză TT acţiunea Iranului „are ca scop destabilizarea Suediei sau creşterea polarizării în această ţară”. Nu există nicio lege în Suedia care să interzică în mod specific arderea sau profanarea Coranului sau a altor texte religioase. La fel ca multe ţări occidentale, Suedia nu are nicio lege împotriva blasfemiei.

„Întrucât actorii acţionează pentru o putere străină, în acest caz Iranul, evaluăm că lipsesc condiţiile pentru urmărirea penală în străinătate sau extrădarea în Suedia pentru persoanele suspectate că se află în spatele încălcării”, a spus Ljungqvist.

Ljungqvist a declarat că, deşi ancheta preliminară a fost închisă, „nu înseamnă că cei care sunt suspectaţi de hacking au fost complet ignoraţi” şi că ancheta ar putea fi redeschisă. Ambasada Iranului în Suedia nu a putut fi contactată pentru un comentariu marţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici