Prima pagină » Coronavirus » Imaginea rară a unei celule respiratorii umane infectate cu coronavirus. Cum acţionează de fapt SARS-CoV-2

Imaginea rară a unei celule respiratorii umane infectate cu coronavirus. Cum acţionează de fapt SARS-CoV-2

Imaginea rară a unei celule respiratorii umane infectate cu coronavirus. Cum acţionează  de fapt SARS-CoV-2
27 apr. 2020, 12:40, Știri externe

Interiorul celulei a fost colorat în albastru pentru a distinge în mod clar coronavirusul. Acesta apare ca nişte cercuri roşii, mici, cu un contur perfect desenat. Se formează într-un fel de pungi galbene, care sunt compartimentele celulare, relatează Le Figaro.

„În mod normal, aceste vezicule permit exprimarea proteinelor celulare şi transportul acestora în interiorul sau în afara celulei. Cu excepţia faptului că aici virusul a deturnat aceste compartimente celulare în propriul beneficiu, pentru a se reproduce. Celulele au devenit fabrici de virus”, explică Manuel Rosa-Calatrava, director de cercetare la Inserm şi co-director al laboratorului VirPath de la Centrul Internaţional de Cercetare în Bolile Infecţioase din Lyon.

Odată ce veziculele sunt pline de virusuri acestea migrează la suprafaţa celulei. „Particulele virale vor fi apoi răspândite şi vor infecta alte celule respiratorii”, explică cercetătorul, care a participat la producerea fotografiei. Fapt interesant: celula a fost cultivată în laborator de cercetătorii de la Inserm, CNRS şi Universitatea Claude-Bernard Lyon 1.

„Este un model foarte fiziologic şi unic în lume care reproduce la un nivel foarte fin ţesuturile funcţionale ale celulelor epiteliale ale plămânilor noştri ”, spune Manuel Rosa-Calatrava. Datorită acestui model preclinic cercetătorii pot testa în laborator un număr mare de molecule antivirale.

Pandemia a ucis peste 207.000 de persoane la nivel mondial de la debutul său în decembrie în China. Peste 3 milioane de cazuri au fost diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii.

Statele Unite sunt oficial cea mai afectata ţară, cu 55.000 decese şi au peste 987.000 de infecţii confirmate. Urmeaza Italia (26.644 de morti), Spania (22.902), Franţa (23.190) şi Marea Britanie (20.732). Cifrele britanice nu iau în calcul casele de pensionare în care au murit câteva mii de persoane în vârstă, potrivit reprezentanţilor din acest sector.

Ca proporţie a populaţiei, cu excepţia statelor foarte mici, mortalitatea este cea mai mare în Belgia (597 de decese la un milion de locuitori), în faţa Spaniei (490), Italia (436), Franţa (346) şi Marii Britanii (299). Statele Unite (160) sunt cu mult în urmă.