- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Summit G8: Economia mondială se confruntă cu riscuri semnificative - VIDEO
Liderii G8 reuniţi, miercuri, în oraşul italian L'Aquila, consideră că economia mondială încă se confruntă cu "riscuri semnificative" şi ar putea avea în continuare nevoie de sprijin, potrivit proiectului de declaraţie a summitului.
Summit G8: Nu au fost întrunite "condiţiile" pentru condamnarea Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Documentul sugerează totodată că participanţii nu vor reuşi să modifice obiectivele privind reducerea poluării, până în 2050, în condiţiile în care preşedintele chinez Hu Jintao a fost nevoit să revină în ţară din cauza revoltelor din nordul Chinei, unde 156 de oameni şi-au pierdut viaţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Liderii G8 avertizează că există în continuare riscuri semnificative la adresa stabilităţii economice şi financiare, iar strategiile de renunţare la măsurile de susţinere a activităţilor trebuie aplicate numai după începerea redresării, se arată în document.
"Înainte de a vorbi despre noi măsuri de stimulare, voi cere liderilor să se asigure că programele anunţate deja au efect", a declarat premierul canadian, Stephen Harper.
Astfel de opinii coincid cu cea a FMI, care a anuntat ca economia mondiala incepe sa iasa din recesiune, dar refacerea va fi lenta, iar Guvernele trebuie sa continue sa sprijine activitatile.
Liderii Statelor Unite, Germaniei, Japoniei, Frantei, Marii Britanii, Italiei, Canadei si Rusiei discuta despre criza economica, dar este putin probabil sa ia initative importante, în condiţiile în care G20 urmează să formuleze o reacţie legislativă pe care urmează să o prezinte în septembrie, la Pittsburgh, după o reuniune care a avut loc la Londra, în aprilie.
Proiectul de declaraţie a summitului nu include vreo referire la propunerea Chinei privind crearea unei monede internaţionale pentru constituirea rezervelor valutare, menţionând doar "dezechilibrele" globale.
"Pentru asigurarea unei creşteri sustenabile pe termen lung, este nevoie de eliminarea dezechilibrelor de cont curent", se arată în proiect.
Oficialii chinezi susţin că poziţia dominantă a dolarului a amplificat criza economică mondială, fiind îngrijoraţi de cheltuielile din SUA, care pentru redresare, implică riscuri inflaţioniste pentru activele în dolari ale Chinei, care reprezintă 70% din rezervele valutare ale acestui stat.
Analiştii consideră că neincluderea directă a subiectului în declaraţie poate elimina un factor destabilizator de pe pieţele valutare.
În proiectul de comunicat se mai sugerează că liderii G8 şi cei ai G5 vor conveni să finalizeze negocierile de liberalizare a comerţului, în cadrul rundei de la Doha, în 2010.
Un alt subiect de discuţie va fi propunerea ca naţiunile bogate să aloce 15 miliarde de dolari, în următorii câţiva ani, pentru dezvoltarea agriculturii în statele sărace.
În domeniul combaterii încălzirii globale, participanţii la discuţiile pregătitoare nu au reuşit să elimine diferenţele de opinie între SUA şi Europa, pe de o parte, şi ţările emergente, precum China şi India, pe de altă parte, privind obiectivul de reducere la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2050.
Proiectul de document nu face nicio referire la acest obiectiv, menţionând doar necesitatea de a limita creşterea medie a temperaturii la nivel mondial la două grade Celsius, comparativ cu nivelul erei pre-industriale.
Franco Frattini: G8 va condamna ferm Coreea de Nord
Grupul G8 va transmite Coreei de Nord "un mesaj puternic de condamnare", a declarat, miercuri, ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, cu ocazia summitului G8.
Coreea de Nord a lansat de curând o serie de tiruri de rachetă şi a realizat în luna mai un al doilea test nuclear.
Aceste acţiuni reprezintă o încălcare flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU care interzic regimului de la Phenian orice test nuclear sau lansare de rachete.
Frattini: Nu au fost întrunite "condiţiile" pentru condamnarea Iranului la G8
"Condiţiile" unei eventuale condamnări a Iranului de către statele din cadrul G8 "nu au fost întrunite pentru moment", a declarat miercuri ministrul italian de Externe, Franco Frattini.
"În ceea ce priveşte Iranul, vom găsi formula potrivită. Comunitatea internaţională trebuie să nu tolereze violenţele şi încălcarea drepturilor omului, aceasta este ceea ce contează", a declarat el.
Criza iraniană şi programul nuclear al Teheranului, în special legat de înăsprirea sancţiunilor menite să împiedice ţara să creeze arme nucleare, sunt subiecte principale în cadrul reuniunii G8, care a început miercuri la amiază în L'Aquila, oraşul afectat de cutremurul de la 6 aprilie.
Angela Merkel le cere liderilor G8 obiective "ambiţioase" în privinţa climatului
Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut, miercuri, obiective "ambiţioase" împotriva încălzirii climatice, în contextul în care un angajament pentru o reducere a emisiilor de CO2 pare de nerealizat, relatează AFP.
Ţările industrializate trebuie să fie "pionieri" a spus cancelarul german cu ocazia unei vizite întreprinse în satul Onna, devastat de cutremurul din aprilie, din centrul Italiei.
Angela Merkel, care s-a alăturat apoi summitului G8 găzduit de localitatea L'Aquila, a apreciat că lumea aşteaptă "pe bună dreptate" angajamente importante din partea ţărilor industrializate.
Summitul G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Rusia) urmează să consacre dorinţa de a reduce încălzirea planetei la cel mult 2 grade Celsius (în raport cu temperatura medie existentă înaintea revoluţiei industriale).
Dar Forumul economiilor majore (MEF, 16 ţări), care generează 80 la sută din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră, a renunţat deja să-şi stabilească angajamente în cifre în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Prima zi a summitului se va încheia cu discuţii privind probleme internaţionale, precum violenţele declanşate în Iran după alegerile prezidenţiale, dar măsurile imediate sunt improbabile.
Dezbaterile vor continua joi şi vineri cu cele mai mari puteri emergente, ţări din Africa şi cu organizaţii internaţionale.
Circa 40 de preşedinţi, premieri şi oficiali din cadrul instituţiilor internaţionale se vor afla la L'Aquila, oraş care a fost afectat la 6 aprilie de un cutremur devastator, soldat cu moartea a 299 de persoane.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.