- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Summit internaţional decisiv la Paris, pentru o acţiune militară în Libia
Franţa a convocat pentru sâmbătă un summit internaţional pe tema situaţiei din Libia la Paris, care ar trebui să fie decesiv pentru declanşarea sau nu a unor raiduri aeriene împotriva regimului colonelului Muammar Kadhafi, după ce acesta a anunţat vineri un armistiţiu.
Summit internaţional decisiv la Paris, pentru o acţiune militară în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Summitul va începe la palatul prezidenţial Elysée la ora 13.30 (14.30 ora României). Acesta urmăreşte să asocieze ţările arabe şi africane occidentalilor, care ameninţă cu o intervenţie militară, şi va avea loc în prezenţa secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, şi a unui reprezentant al administraţiei americane.
Preşedintele Barack Obama a anunţat vineri seara că reprezentantul Statelor Unite va fi chiar secretarul american de Stat. "Mâine, secretarul de Stat Clinton va merge la Paris pentru o reuniune cu aliaţii noştri europeni şi partenerii noştri în aplicarea rezoluţiei 1.973 a ONU care autorizează recursul la forţă în Libia", a declarat preşedintele într-o alocuţiune la Casa Albă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Premierul britanic David Cameron, împreună cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară s-a abţinut, joi seara, în cadrul votului din Consiliul de Securitate al ONU care a deschis calea recursului la forţă, vor fi, de asemenea, prezenţi.
Vor fi prezenţi, de asemenea, secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, precum şi preşedintele Comisiei Uniunii Africane Jean Ping.
"Totul este pregătit" pentru o acţiune militară în Libia, a afirmat vineri după-amiază ministrul francez de Externe, Alain Juppé.
"Dar reuniunea (de la Paris) care va regrupa mai multe ţări europene, americanii, ţările arabe şi cele africane, va fi o ocazie mai întâi pentru a analiza declaraţiile regimului Kadhafi privind armistiţiul şi elaborarea unor concluzii", a adăugat el.
"Repet, totul este pregătit. Nu pot să vă ofer un calendar mai precis", a conchis Juppé.
Tripoli a anunţat un armistiţiu, vineri, în timp ce comunitatea internaţională pregăteşte raiduri aeriene după adoptarea de către Consiliul de Securitate a rezoluţiei 1.973.
Comunitatea internaţională a reacţionat însă cu precauţie. "Nu ne vom lăsa impresionaţi de vorbe. Trebuie să vedem fapte pe teren", a declarat secretarul american de Stat Hillary Clinton, cerându-i din nou liderului libian Muammar Kadhafi să renunţe la putere.
Regimul colonelului Kadhafi trebuie să respecte armistiţiul "pe tot teritoriul Libiei şi nu numai la Benghazi. Trebuie, de asemenea, să se conformeze tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", a declarat Juppé.
Mai puţin critică, Angela Merkel a vorbit despre "veşti încurajatoare", în timp ce Catherine Ashton a anunţat că vrea să "analizeze detaliile" ofertei de încetare a focului.
Alte probleme ce trebuie tranşate sunt implicarea sau nu a NATO în cadrul unei acţiuni militare.
Un oficial din cadrul Alianţei a anunţat vineri că NATO a decis să accelereze planificarea militară în vederea unei eventuale participări la o intervenţie internaţională, în timp ce Franţa a reafirmat că nu vrea o implicare a NATO.
"Nu credem că este un semnal bun ca NATO să intervină într-o ţară arabă", a precizat Bernard Valero, purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe.
Franţa şi Marea Britanie au obţinut un acord al ONU în mare parte graţie susţinerii unor ţări arabe, dintre care unele, cum ar fi Qatarul sau Emiratele Arabe Unite, s-au declarat dispuse să participe la o operaţiune militară.
Rezoluţia 1.973 se vrea mai întâi un răspuns la un apel al Ligii Arabe privind instaurarea unei zone de interdicţie aeriană. Aceasta a adăugat totuşi recursul posibil la "toate măsurile necesare" pentru a proteja populaţia civilă libiană, adică bombardamente.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO