Summit UE, pe 25-26 februarie. Pe agendă, pandemia şi securitatea

  • Consiliul European se va reuni pe 25 şi 26 februarie, prin videoconferinţă
  • Pe agenda reuniunii figurează gestionarea pandemiei şi teme privind securitatea
  • Charles Michel a discutat cu premierul Irlandei despre tranzitul vamal post-Brexit în Irlanda de Nord, în contextul tensiunilor post-Brexit cu Marea Britanie
Urmărește
488 afișări
Imaginea articolului Summit UE, pe 25-26 februarie. Pe agendă, pandemia şi securitatea

Summit UE, pe 25-26 februarie / Pe agendă, pandemia şi securitatea

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare se vor reuni, prin videoconferinţă, pe 25 şi 26 februarie, în cadrul unui summit al Consiliului European, pentru a discuta despre pandemie şi despre chestiuni de securitate.

"Pe 25 februarie, la ora 15.00, preşedinele Consiliului European va organiza o videoconferinţă cu liderii celor 27 de state membre UE, pe tema coordonării măsurilor anticoronavirus", anunţă Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

"Această reuniune va fi urmată de o a doua videoconferinţă, pe 26 februarie, la ora 9.00, pe teme privind securitatea, apărarea şi Vecinătatea Sudică", a precizat Barend Leyts, prin Twitter.

"În perspectiva summitului UE prin videoconferinţă din 25 februarie, am avut o conversaţie cu premierul irlandez, Micheal Martin, despre cele mai bune modalităţi de coordonare a eforturilor noastre împotriva Covid-19 şi despre ultimele evoluţii privind situaţia din Irlanda de Nord", a afirmat Charles Michel, prin Twitter.

Guvernul Boris Jonhson a cerut Uniunii Europene soluţii pentru evitarea controalelor la limita administrativă dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, în contextul tensiunilor post-Brexit.

Pe fondul disputelor privind transferul unor vaccinuri în afara Uniunii Europene, Bruxellesul a avertizat că ar putea institui controale în porturile nord-irlandeze. Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson a acuzat Uniunea Europeană că "a subminat" Acordul post-Brexit, dar, în acelaşi timp, Guvernul britanic a cerut Comisiei Europene să prelungească până în 2023 perioada provizorie, care facilitează tranzitul între provincia Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Însă premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a avertizat că "nu este suficientă eliminarea scurt timp a unor obstacole". "Trebuie să găsim soluţii sustenabile, funcţionale şi de lungă durată", a subliniat Arlene Foster.

La rândul său, ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, a afirmat că ameninţarea Uniunii Europene privind instituirea controalelor vamale a fost "o greşeală care nu ar fi trebuit să se întâmple".

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici