NATO analizează cum să devină „pregătită de război”

  • Noile planuri de apărare ale NATO, care prevăd cheltuieli militare record, se află pe lista discuţiilor care sunt programate miercuri, 10 iulie, în cea de-a doua zi a summitului NATO de la Washington.
  • Pe agendă se află un subiect important, acela ca statele membre NATO să atingă aloce minim 2% din PIB pentru apărare.
Urmărește
368 afișări
Imaginea articolului NATO analizează cum să devină „pregătită de război”

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

Întruniţi la Washington în cadrul celei de-a 75-a aniversare de existenţă a Alianţei, liderii NATO vor avea mai multe discuţii privind nevoia crescută de a-şi intensifica retorica şi de a arăta că sunt serioşi în ceea ce priveşte capacitatea de a descuraja Rusia în caz de nevoie, scrie Euractiv.

Aceştia speră ca mesajul lor să aibă şi mai multă greutate pe teritoriul american, cu perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă după alegerile din noiembrie. Ei se tem că acest lucru ar putea însemna o posibilă temperare a contribuţiilor SUA pentru sprijinirea Ucrainei şi a securităţii fiecărei ţări NATO.

„Cel mai mare cost şi cel mai mare risc vor fi dacă Rusia va câştiga în Ucraina", a declarat Stoltenberg în faţa unui public format din factori de decizie politică şi militari de rang înalt la Washington. „Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple", a adăugat şeful NATO, potrivit Euractiv.

Anul trecut, în cadrul summitului de la Vilnius, liderii NATO au revizuit planurile de descurajare şi apărare ale alianţei prin adoptarea unui nou plan specific de apărare regională, însă acesta nu dispune în prezent de suficiente capacităţi pentru a face strategia operaţională şi nu include nici ultimele două membre, Suedia şi Finlanda, potrivit mai multor diplomaţi NATO.

Atingerea ţintei de 2% din PIB pentru apărare, un subiect important

Având în vedere intensificarea acţiunilor ruseşti în Ucraina, dar şi ameninţările reprezentate de către Rusia în privinţa securităţii blocului NATO, se aşteaptă ca liderii NATO să îşi reînnoiască angajamentul de a respecta obiectivul alianţei de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.

Până în acest moment, 23 din cele 32 de state membre NATO au îndeplinit obiectivul minim de 2% din PIB alocat apărării, iar ţări precum Italia, Canada, Spania sau Belgia încă întâmpină obstacole în atingerea acestui prag. Astfel, este probabil ca presiunea să crească asupra celor care nu cheltuiesc suficient, potrivit diplomaţilor NATO, unii dintre aceştia afirmând că cei care ating obiectivul actual „vor trebui aproape sigur să suporte mai mult".

Summitul NATO se desfăşoară în perioada 9-11 iulie, iar principalele subiecte de discuţie sunt despre consolidarea apărării şi securităţii euro-atlantice, dezvoltarea parteneriatului cu zona Asia-Pacific şi sprijinul pentru Ucraina.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici