- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Summitul din Vietnam. Ce ofertă de nerefuzat ar trebui să îi facă Donald Trump lui Kim Jong-un, potrivit analiştilor americani
Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, se vor întâlni marţi la Hanoi, capitala Vietnamului, în cadrul unui summit de două zile care se va desfăşura între 27 şi 28 februarie.
Summitul din Vietnam. Analişti americani: Donald Trump trebuie să evite anumite capcane puse de Kim Jong-un
Subiectul principal de pe agenda lui Donald Trump va viza procesul de denuclearizare a Coreei de Nord, convenit cu dictatorul nord-coreean la summitul precedent din Singapore, organizat în 2018, dar fără rezultate concrete până în prezent.
La ce ar trebui să ne aşteptăm de la acest summit? Experţii think tank-ului Atlantic Council au răspuns la această întrebare într-un dosar de presă.
Faţă de întâlnirea precedentă dintre cei doi lideri de stat, summitul de la Hanoi are o „miză mult mai mare”, este de părere analistul Alexander Verbshow.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Promisiunile economice
„Este clar pentru toată lumea, cu posibila excepţie a preşedintelui Trump, că summitul din Singapore nu a produs niciun progres real către denuclearizare – ori măcar o înţelegere reciprocă privind semnificaţia denuclearizării. Poate că momentul Singapore a uşurat tensiunile politice dintre Washington şi Phenian, însă summitul de la Hanoi trebuie să fie ceva mai mult de un reality show, are nevoie de o substanţă reală ca să fie un succes”, atrage atenţia Verbshow.
Donald Trump ar trebui să îşi concentreze eforturile pentru impunerea unei „foi de parcurs” regimului de la Phenian privind dezmembrarea şi distrugerea în întregime a instalaţiilor nucleare din Coreea de Nord, subliniază expertul american. În cel mai optimist scenariu, „denuclearizarea va dura cel puţin cinci ani”. Un astfel de calendar de implementare ar trebui să vină la pachet şi cu o „declaraţie politică despre sfârşitul Războiului Coreean, un pas înainte pentru un tratat formal de pace, care ar implica cele două Corei, precum şi China şi Statele Unite, şi care ar trebui semnat abia după finalizarea denuclearizării”, consideră Alexander Verbshow.
În ceea ce priveşte situaţia economică a Coreei de Nord, supusă unor sancţiuni internaţionale dure, Donald Trump ar trebui să „testeze intenţiile” lui Kim Jong-un prin oferirea unui sprijin politic Phenianului în a demara un dialog în legătură cu un posibil proces de aderare a ţării la Fondul Monetar Internţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), este de părere Robert A. Maning, expert în politici de securitate.
Dacă liderul de la Phenian va întâmpina cu scepticism o asemenea propunere, fără de care Coreea de Nord nu va putea atrage „investiţiile de miliarde de dolari de care are nevoie”, atunci acest lucru ar putea „arunca în aer” întregul efort de pacificare în Peninsula Coreeană. Kim Jong-un nu trebuie să privească oferta financiară a Washingtonului ca pe un „morcov otrăvit”, subliniază ironic analistul.
Sete de victorie sau diversiune?
Ce capcane ar trebui să evite Donald Trump la această întâlnire? Declaraţii precum „nu există nicio grabă” în procesul nord-coreean de denuclearizare, este de părere Alexander Verbshow. Expertul face referire la afirmaţia recentă a şefului de la Casa Albă, care a menţionat, pe seama acestui subiect, că „atâta timp cât nu sunt teste balistice sau nucleare, nu mă grăbesc”.
„O declaraţie privind sfârşitul războiului intercoreean ar fi fără sens dacă Kim Jong-un reuşeşte încă o dată să fenteze un angajament real în procesul denuclearizării”.
„Prima regulă a negocierilor este: nu-ţi dori niciodată mai mult decât ei şi să fii dispus oricând să laşi totul baltă. Există o îngrijorare legată de faptul că Trump se află sub asediul Congresului, că democraţii îi scormonesc prin afacerile private, plus raportul Mueller, şi că toate acestea îl determină să caute însetat o victorie sau chiar o diversiune”, spune Robert A. Maning.
Temerea generală la Washington este ca Donald Trump să nu obţină la summitul de la Hanoi doar un „acord mărunt” şi un act simbolic de pacificare, fără nicio perspectivă pragmatică pe subiectul fierbinte al demantelării nucleare a Coreei de Nord.
Donald Trump s-a întâlnit miercuri, la Hanoi, cu preşedintele Vietnamului, Nguyen Phu Trong, cu câteva ore înaintea întrevederi cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, informează Reuters.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO