- Home
- Externe
- BRISBANE, (15.11.2014, 07:41)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Summitul G20 începe într-un context tensionat între Occident şi Rusia. Summitul ar putea pune bazele unei noi instituţii energetice internaţionale
Liderii celor mai importante puteri ale lumii încep, sâmbătă, la Brisbane, reuniunile în cadrul summitului G20, discuţiile pe teme economice riscând să fie eclipsate de divergenţele diplomatice dintre Rusia şi Occident.
Urmărește
1372 afișări
Summitul G20 începe într-un context tensionat între Occident şi Rusia. Summitul ar putea pune bazele unei noi instituţii energetice internaţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Vineri, cu o zi înainte de începerea summitului, care va avea loc pe parcursul a două zile, Marea Britanie şi Australia au pregătit o primire ostilă preşedintelui rus Vladimir Putin.
Premierul australian Tony Abbott l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că intenţionează să restaureze "gloria pierdută a ţarismului sau a Uniunii Sovietice", în timp ce premierul britanic David Cameron a denunţat o Rusie care agresează ţări mai mici decât ea, referindu-se la Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
NATO a confirmat în cursul acestei săptămâni temerile autorităţilor de la Kiev, potrivit cărora Rusia a mobilizat trupe şi echipamente militare în estul Ucrainei, controlat de rebelii proruşi, acuzaţii negate de Moscova.
Şi Rusia a acuzat vineri Misiunea de observatori a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) desfăşurată în Ucraina că susţine autorităţile de la Kiev în conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Potrivit Ministerului rus de Externe, Misiunea de observatori a OSCE "a lăsat impresia că toate eforturile (sale) vizează acordarea de ajutor şi susţinere doar pentru una dintre părţile conflictului, şi anume pentru autorităţile de la Kiev".
Acesta este contextul în care cei mai importanţi lideri ai lumii au sosit la Brisbane, un oraş din estul Australiei unde Vladimir Putin a ajuns vineri seara, iar Barack Obama şi François Hollande sâmbătă dimineaţa.
- Întrevedere Hollande-Putin
Franţa întreţine de asemenea relaţii tensionate cu Rusia. Vineri, o sursă rusească "sus-plasată" citată de agenţia RIA Novosti a afirmat că Franţa are termen până la sfârşitul lui noiembrie să livreze prima navă de război de tip Mistral Rusiei, dacă nu vrea să se expună unor cereri "serioase" de compensaţii.
Premierul francez Manuel Valls a afirmat vineri seara că Franţa va lua decizii în mod suveran, "fără ca cineva să-i dicteze poziţia" în privinţa livrării controversate a două nave de tip Mistral Rusiei.
Hollande şi Putin urmează să aibă o întrevedere bilaterală sâmbătă, la 08.00 GMT (10.00, ora României).
Sâmbătă dimineaţa, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat pentru presă că situaţia din Ucraina rămâne un subiect de "preocupare majoră".
Şefii de stat şi de guvern urmează să se întrunească sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 03.00 GMT (05.00, ora României), pentru o reuniune privată. Tradiţionala fotografie de familie va fi făcută în jurul orei 07.00 GMT (09.00, ora României).
De asemenea, preşedintele american Barack Obama va anunţa într-un discurs că ţara sa va oferi trei miliarde de dolari Fondului Verde al Naţiunilor Unite menit ajutorării ţărilor să lupte împotriva efectelor schimbărilor climatice.
Preşedintele american a devenit tot mai insistent în problema problema schimbărilor climatice, la câteva zile după ce Statele Unite au anunţat un acord inedit cu China în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Includerea problemelor privind mediul în comunicatul final al G20 nu este dorită de ţara gazdă, Australia, reticentă pe această temă. Australia vrea să se concentreze pe creşterea PIB-ului mondial, problema infrastructurii, subiectul energetic şi lupta împotriva optimizării fiscale agresive a multinaţionalelor şi evaziunii fiscale.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost acuzat de "conflict de interese" în contextul dezvăluirilor referitoare la existenţa unui sistem de evaziune fiscală în timp ce era premier al Luxemburgului. Potrivit unor dezvăluiri, Luxemburgul a organizat un sistem de evaziune fiscală favorabil companiilor multinaţionale, scandalul fiind denumit "LuxLeaks" şi scoţând la iveală lucruri din perioada în care Jean-Claude Juncker era premier.
"Cred cu adevărat că trebuie să luptăm la nivel internaţional împotriva evaziunii fiscale", a răspuns Juncker, în contextul în care Australia a promis măsuri foarte dure în acest dosar.\
Summitul G20 ar putea pune bazele unei noi instituţii energetice internaţionale
Summitul G20 de la Brisbane ar putea pune bazele unei noi instituţii energetice internaţionale, al cărei rol va fi de a asigura stabilitatea şi transparenţa, potrivit ediţiei de sâmbătă a publicaţiei Australian, în contextul în care preţul petrolului este la cel mai mic nivel, relatează AFP.
Publicaţia australiană nu îşi dezvăluie sursele, dar afirmă că unele dintre marile ţări producătoare, între care Rusia şi Arabia Saudită, sunt de acord cu acest proiect, care rămâne totuşi în fază de negocieri.
Una dintre sarcinile acestei agenţii ar fi asigurarea unei reprezentări mai eficiente a ţărilor emergente.
"Australia şi alte mari economii încearcă să pună bazele unui nou regim pentru comerţul cu produse energetice în lume", din cauza, în special, a temerilor generate de variaţiile de preţ.
Preţul petrolului este în scădere constantă de mai mult timp pe fondul slabei cereri la nivel mondial, barilul evoluând în jurul a 80 de dolari, cel mai mic nivel din 2010.
Potrivit publicaţiei, comunicatul final nu va anunţa înfiinţarea acestei noi instituţii, dar ar putea "să armonizeze principiile pe care le va urma".
Înfiinţarea unei noi instituţii energetice internaţionale se impune deoarece cele două agenţii existente, Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA, pentru ţările consumatoare) şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC, pentru ţările producătoare), nu mai sunt în pas cu realitatea. Spre exemplu, Statele Unite, care fac parte din IEA, au devenit între timp un important producător de gaze de şist, în timp ce cota ţărilor din cadrul OPEC în producţia mondială se află în declin.
Obstacole însă rămân, potrivit publicaţiei, care precizează în acest sens faptul că unele ţări ar intenţiona să lege acest proiect de capitolul climatic al G20, o temă faţă de care Australia are reticenţe.
Niciuna dintre delegaţiile solicitate sâmbătă dimineaţa de AFP nu era în măsură să comenteze aceste informaţii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Liderii lumii, prezentaţi ca turişti la plajă într-un fotomontaj realizat înainte de summitul G20 - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul