- Home
- Externe
- (31.10.2021, 18:02)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Summitul G20 | Poziţii de compromis asupra atingerii neutralităţii climatice
Grupul statelor dezvoltate şi emergente (G20) a ajuns la o poziţie de compromis, duminică, asupra obiectivului atingerii neutralităţii climatice, fixând ca termen general "jumătatea secolului", în contextul opoziţiei exercitate de China şi India privind stabilirea unor termene precise.
Urmărește
1196 afișări
Sursa foto: Mediafaxfoto
"Trebuie să accelerăm procesul de renunţare la cărbune şi să investim mai mult în energii regenerabile. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că utilizăm mai inteligent resursele disponibile, ceea ce înseamnă că trebuie să adaptăm tehnologiile şi stilul de viaţă la această nouă lume", a declarat Mario Draghi, premierul Italiei, ţară care exercită în prezent Preşedinţia G20.
Liderii G20 au afirmat, în comunicatul summitului de la Roma, obiectivul atingerii neutralităţii climatice "până la sau aproximativ la jumătatea secolului", conform agenţiei Associated Press. De asemenea, Grupul G20 a stabilit oprirea finanţării internaţionale pentru centralele termoelectrice, fără însă a fixa termene-limite pe plan intern în privinţa renunţării la utilizarea cărbunelui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Poziţiile asumate par a fi un compromis între pe de o parte Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Statele Unite, care vor măsuri stricte de reducere a poluării, şi, pe de altă parte, China şi India, care nu sunt de acord să asume angajamente clare de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon prin renunţarea la utilizarea combustibililor fosili în transporturi şi industrie. China şi India argumentează că eliminarea combustibililor fosili din transporturi şi industrie ar afecta puternic economiile ţărilor emergente şi aflate în dezvoltare.
Pe fondul disensiunilor, din proiectul Declaraţiei summitului G20 a fost eliminată sintagma "acţiuni imediate" necesare pentru limitarea încălzirii climei. "Ne angajăm să reducem semnificativ emisiile colective de gaze cu efect de seră, ţinând cont de circumstanţele naţionale şi respectând angajamentele proprii. Recunoaştem că emisiile de metan contribuie semnificativ la schimbările climatice şi recunoaştem, în baza circumstanţelor naţionale, că reducerea acestor emisii poate fi unul dintre cele mai rapide modalităţi de limitare a schimbărilor climatice. Intensificăm eforturile pentru a elimina gradual şi a raţionaliza, pe termen mediu, subvenţiile destinate combustibililor fosili neeficienţi", arată Declaraţia summitului G20 de la Roma, conform cotidianului Il Sole 24 Ore.
Grupul G20 menţine obiectivul limitării încălzirii climei la cel mult 1,5 grade Celsius şi evidenţiază necesitatea "întreprinderii unor noi acţiuni pentru protejarea climei în acest deceniu".
Liderii G20 au reafirmat angajamentul de a oferi anual 100 de miliarde de dolari ţărilor sărace pentru a le ajuta să facă faţă schimbărilor generate de încălzirea climei.
Din Grupul G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, Turcia şi Uniunea Europeană.
Summitul G20 a avut ca prioritate pregătirea poziţiei statelor dezvoltate şi emergente înaintea "Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice" (COP26), care a început duminică, sub egida Naţiunilor Unite, în oraşul britanic Glasgow şi va dura până pe 12 noiembrie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe