- Home
- Externe
- HAGA, (24.03.2014, 10:33)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Summitul în domeniul nuclear de la Haga, eclipsat de o reuniune G7 ce ar putea exclude Rusia din G8
Lideri din peste 50 de state urmează să se reunească luni la Haga în cadrul unui summit privind terorismul nuclear, eclipsat de criza ucraineană şi o reuniune G7 care ar putea exclude Rusia din clubul celor mai bogate state.
Urmărește
861 afișări
Summitul în domeniul nuclear de la Haga, eclipsat de o reuniune G7 ce ar putea exclude Rusia din G8 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Reuniunea G7 are loc luni seara în cadrul Summitului privind Securitatea Nucleară (NSS), cu scopul de a discuta ce măsuri să ia împotriva Rusiei, criticată pentru anexarea Crimeei, în contextul în care unii se tem că Vladimir Putin ar putea să vizeze şi alte părţi ale teritoriului Ucrainei.
Premierul britanic David Cameron a susţinut miercuri că este necesar ca Franţa, Canada, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - care se vor reuni fără Rusia, deţinătoarea în prezent a preşedinţiei G8 - să discute despre excluderea definitivă a Moscovei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Moscova a fost admisă la G8 în 1998 ca o "recompensă" pentru opţiunea în favoarea democraţiei a Rusiei postsovietică.
Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări joi, cu privire la summitul G8 prevăzut în iunie la Soci, că "atât timp cât nu sunt întrunite condiţiile politice (...), nu mai există G8, nici summit şi nici acest format ca atare". Pregătirile în vederea acestui summit au fost, de altfel, întrerupte.
- Temeri cu privire la o invazie rusă
Kievul şi-a exprimat duminică temerea cu privire la o invazie iminentă în estul Ucrainei, "centrul" industrial al ţării, în contextul în care o serie de baze militare ucrainene au fost preluate în forţă de către ruşi.
Preluarea acestor baze de către militari de elită ruşi, cu vehicule blindate, are loc după ce trupe ruse au pătruns pe teritoriul Crimeei în urmă cu trei săptămâni şi după anexarea peninsulei ucrainene la Rusia, în urma unui referendum.
Guvernul interimar ucrainean se teme că Vladimir Putin şi apetitul său pentru teritorii nu este afectat prea tare de sancţiuni limitate adoptate de către Uniunea Europeană şi Statele Unite vizând Moscova.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi secretarul de Stat american John Kerry urmează să se întâlnească luni în cursul summitului în domeniul nuclear, iar discuţiile lor ar putea să fie cele mai virulente de la începutul crizei ucrainene.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat duminică faptul că nu va fi prezent la Haga luni şi marţi, deoarece doreşte să finalizeze negocieri cu o echipă a unei misiuni de la Fonsul Monetar Internaţional (FMI) cu privire la un program de ajutorare a Ucrainei.
- Bombe "murdare".
Premierul olandez Mark Rutte a dat asigurări duminică cu privire la faptul că G7 nu va perturba summitul de două zile, al treilea dintr-o serie de summituri pe tema securităţii nucleare organizate la iniţiativa lui Barack Obama.
Lideri din peste 50 de ţări vor discuta despre modul de a evita ca grupări teroriste să pună mâna pe materiale nucleare cu scopul de a fabrica bombe, numite "murdare", care combină explozivi tradiţionali şi materiale nucleare.
Olanda, Statele Unite şi Coreea de Sud, gazda summitului precedent în domeniul securităţii nucleare, au luat iniţiativa să stabilească împreună direcţii de comportament fondate pe cele urmate de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
Ele urmează să propună statelor participante să accepte aceste linii de conduită, însă acestea nu urmează să apară în comunicatul final. Eventuala adoptare a acestor direcţii urmează să aibă loc în baza unor iniţiative individuale din partea statelor prezente.
Securitatea nucleară se află în centrul moştenirii politice pe care Barack Obama doreşte să o lase. El a dat asigurări în 2009 că terorismul nuclear este "ameninţarea cea mai imediată şi cea mai extremă la adresa securităţii mondiale".
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace a întreprins atunci un demers privind securizarea materialelor nucleare vulnerabile în decurs de patru ani, iar primele NSS au fost organizate în 2010 la Washington şi în 2012 la Seul. Un summit final urmează să aibă loc în 2016.
Citeşte şi:
Ministrul ucrainean al Apărării: Rusia pregăteşte invadarea întregii Ucraine. Trupele ruse sunt pregătite să atace în orice moment. Ministrul de Externe: Există riscul major al izbucnirii unui conflict militar
Citeşte şi:
ÎNGRIJORARE privind Transnistria - Comandant NATO: Suntem preocupaţi de riscul unei intervenţii ruse
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe