- Home
- Externe
- BRUXELLES, (18.05.2012, 12:10)
- Valentin Vidu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUMMITUL NATO DE LA CHICAGO: Afganistanul şi austeritatea, principalele provocări pe agenda evenimentului
Afganistanul va domina dezbaterile de la summitul NATO de la Chicago, în cadrul căruia Franţa se va afla într-o situaţie delicată după ce a anunţat o retragere anticipată a militarilor săi.
Urmărește
393 afișări
SUMMITUL NATO DE LA CHICAGO: Afganistanul şi austeritatea, principalele provocări pe agenda evenimentului (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Prezentat drept "cel mai mare din istoria" Alianţei Nord-Atlantice, cu un număr de aproximativ 50 de ţări invitate, acest summit va fi şi cel al "austerităţii", care obligă armatele occidentale să coopereze mai mult, cu scopul de a nu îşi pierde supremaţia tehnologică.
Această reuniune va dobândi o importanţă specială pentru preşedintele american Barack Obama, care îi găzduieşte duminică şi luni pe omologii săi în oraşul Chicago (nord-est), plasat sub importante măsuri de securitate, în contextul în care sunt prevăzute o serie de manifestaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
"Cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale, summitul îi va oferi ocazia să se afirme ca lider al lumii occidentale", subliniază Nick Witney, un expert din cadrul European Council on Foreign Policy.
În această perspectivă, observatorii aşteaptă un summit fără asperităţi, în special în privinţa Afganistanului, în contextul în care prioritatea NATO este o retragere reuşită după mai bine de un deceniu de când a lansat, în 2001, cea mai complexă operaţiune din istoria sa.
Va fi, deci, vorba despre o strângere a rândurilor în jurul strategiei stabilite în 2010, şi anume retragerea în bună ordine, până la sfârşitul lui 2014, a marii majorităţi a celor 130.000 de militari internaţionali staţionaţi în Afganistan.
"Veniţi împreună, plecaţi împreună" este mottoul promovat de Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO.
Dar această voinţă de coeziune este fragilizată de noul preşedinte francez François Hollande, hotărât să repatrieze trupele franceze de luptă până la sfârşitul lui 2012.
Liderul socialist consideră misiunea ca "terminată", având în vedere că francezii vor preda în curând forţelor afgane responsabilitatea asigurării securităţii singurei regiuni aflate sub controlul lor, şi anume Kapisa.
La Chicago, "aliaţii vor încerca să lase impresia că agenda fiecărei ţări se află în armonie cu strategia Alianţei" Nord-Atlantice, potrivit lui Nick Witney. "Pot să se încrunte la Hollande, dar cam atât", apreciază un diplomat occidental.
NATO are în special nevoie să îşi păstreze unitatea, cu scopul de a-şi lansa planul strategic pentru perioada de "după 2014", când prioritatea va fi împiedicarea, cu orice preţ, a revenirii talibanilor.
Rămân de dat răspunsuri tranşante cu privire la rolul viitoarei "susţineri" din partea NATO a finanţării forţelor de securitate afgane, evaluată la 4,1 miliarde de dolari pe an, sau a continuării misiunilor de luptă împotriva terorismului la frontiera cu Pakistanul.
Cu privire la aceste subiecte, Chicago va fi doar o etapă de reflecţie, luarea hotărârilor fiind prevăzută ulterior.
Celălalt dosar sensibil al summitului va fi apărarea antirachetă, principalul măr al discordiei dintre NATO şi Rusia.
NATO va anunţa oficial duminică încheierea primei faze a scutului său antirachetă. În total sunt prevăzute patru faze în vederea creării acestei structuri destinată protejării Europei de eventuale tiruri de rachetă lansate dinspre Orientul Mijlociu, în special din Iran.
Cu tehnologie americană, acest scut este lăudat de către Rasmussen ca un exemplu de cooperare multinaţională, pe care o promovează în cadrul conceptului de "smart defence" (apărare inteligentă).
"Trăim într-o perioadă în care cu toţii trebuie să facem alegeri dificile. Provocarea este cum să combinăm securitatea şi economia", a explicat el recent, îndemnând ţările europene să nu lase garda jos.
Aproximativ 25 de proiecte de cooperare, de dimensiuni modeste, vor fi lansate la Chicago, majoritatea în domeniul formării sau serviciilor.
Citește pe alephnews.ro: Vizita lui Donald Trump Jr. ar fi fost „înscenată”. „Yankee, du-te acasă” citează un deputat al celui mai mare partid din Groenlanda
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oamenii din orașe aglomerate se simt mai singuri. Radu Leca, psiholog: „Avem de-a face cu un element numit acceptare de sine”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe