- Home
- Externe
- BRUXELLES/VILNIUS, (10.07.2023, 22:11)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Summitul NATO de la Vilnius | Ţările aliate vor consolida apărarea colectivă şi vor discuta strategia privind Ucraina
Statele membre NATO vor intensifica acţiunile colective de apărare şi descurajare militară, cu ocazia summitului din Lituania, şi vor reafirma sprijinul necondiţionat pentru Ucraina, deşi probabil nu vor stabili un termen clar pentru admiterea ţării în Alianţa Nord-Atlantică.
Urmărește
241 afișări
Sursa foto: NATO
"În cursul summitului NATO, vom intensifica descurajarea militară şi apărarea, inclusiv prin investiţii suplimentare. Vom intensifica susţinerea pentru Ucraina şi vom aduce Ucraina mai aproape de NATO. Vom colabora mai strâns cu partenerii pentru a susţine ordinea internaţională bazată pe reguli", a declarat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
"Vom face noi paşi majori pentru intensificarea descurajării militare şi a apărării, inclusiv prin trei planuri regionale, susţinute cu 300.000 de militari aflaţi în stare de disponibilitate ridicată şi prin capabilităţi majore în toate domeniile. Acest lucru transmite un mesaj clar că vom apăra fiecare centimetru pătrat al Lituaniei şi fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat", a precizat Stoltenberg. Anterior, Stoltenberg a explicat că vor fi elaborate planuri detaliate de apărare pentru zona de nord a NATO - la Oceanul Atlantic şi în zona Arctică europeană -, în Europa Centrală - în zona Mării Baltice - şi pe flancul sud-estic - în zona Mării Mediterane şi a Mării Negre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Jens Stoltenberg a anunţat că liderii statelor aliate vor fixa un angajament "mai ambiţios" în materie de cheltuieli pentru apărare, cu investiţii de "cel puţin 2% din PIB anual".
În plus, Alianţa Nord-Atlantică va intensifica parteneriatele de securitate cu ţări din zona Asia-Pacific. "Ni se vor alătura la summit liderii Australiei, Noii Zeelande, Japoniei şi Coreei de Sud, întrucât securitatea noastră nu este regională, este globală. Colaborăm mai apropiat în probleme precum securitatea cibernetică, securitatea maritimă şi noile tehnologii", a declarat Stoltenberg săptămâna trecută.
Statele aliate urmează să aprobe un nou set de măsuri de asistenţă multianuală pentru Ucraina. Cu ocazia summitului de la Vilnius, va avea loc prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, cu participarea preşedintelui Volodimir Zelenski.
Reuniunea de la Vilnius va fi marcată de disensiunile referitoare la decizia Statelor Unite de a furniza muniţie cu fragmentare Ucrainei. Germania şi Marea Britanie au părut să se distanţeze de iniţiativa Administraţiei Joseph Biden.
De asemenea, vor fi divergenţe referitoare la fixarea unui termen concret pentru admiterea Ucrainei în NATO. Administraţia Volodimir Zelenski cere insistent un termen clar pentru integrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, dar ideea întâmpină opoziţia mai multor state. Conform unor surse citate de site-ul Tagesspiegel.de, Germania şi Statele Unite vor bloca discuţiile privind fixarea unui termen clar de admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică. "Nu este momentul potrivit pentru invitarea Ucrainei să devină membră a NATO, pentru paşi concreţi în sensul apartenenţei ţării la NATO. Din acest punct de vedere, nu există niciun consens la nivelul aliaţilor", a declarat luni după-amiază un oficial de la Berlin.
"Nu cred că există unanimitate în NATO asupra oportunităţii aducerii sau nu a Ucrainei în NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război. Spre exemplu, dacă aţi şti acest lucru, de fapt îl cunoaşteţi, noi avem angajamentul de a apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO. Este un angajament asumat, indiferent de situaţie. Iar, dacă războiul continuă, atunci am fi cu toţii în război cu Rusia. Cred că trebuie să stabilim un parcurs raţional pentru ca Ucraina să se califice să devină membră a NATO", a declarat preşedintele SUA, Joseph Biden, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.
Eventuala admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera efecte "negative" pentru securitatea Europei, iar Rusia va avea o reacţie "fermă", a avertizat luni Administraţia de la Moscova.
În acest context, liderii statelor NATO vor trebui să găsească soluţii concrete, astfel încât să menţină sprijinul politic, militar, economic şi umanitar pentru Kiev, dar să evite intrarea Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict militar direct cu Rusia. Una dintre teme se va referi la eventuala oferire de garanţii de securitate Ucrainei după încheierea războiului izbucnit prin invazia militară rusă.
Un alt subiect vizează accelerarea eforturilor pentru admiterea Suediei în NATO, în contextul în care Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă tratatul de integrare.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36