Summitul NATO: Declaraţia de la Washington. Puncte-cheie din declaraţie. Iată cum arată viziunea NATO

Liderii ţărilor NATO au subliniat un angajament de aderare pentru Ucraina şi au adoptat o poziţie mai fermă cu privire la sprijinul Chinei pentru Rusia într-o declaraţie făcută miercuri în cadrul unui summit la Washington, relatează Reuters.

Urmărește
1098 afișări
Imaginea articolului Summitul NATO: Declaraţia de la Washington. Puncte-cheie din declaraţie. Iată cum arată viziunea NATO

Summitul NATO: Declaraţia de la Washington. Puncte-cheie din declaraţie. Iată cum arată viziunea NATO

Mai jos sunt prezentate principalele părţi ale declaraţiei summitului alianţei militare transatlantice, formată din 32 de ţări:

UCRAINA

Declaraţia precizează că aliaţii intenţionează să furnizeze Ucrainei o finanţare minimă de 40 de miliarde de euro sub formă de ajutor militar în cursul anului următor, dar nu se referă la angajamentul financiar multianual solicitat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
 
Declaraţia afirmă că alianţa va continua să sprijine Ucraina "pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO", în timp ce Kievul continuă "munca vitală" de reforme democratice, economice şi de securitate.
 
Acesta reafirmă că NATO "va fi în măsură să adreseze Ucrainei invitaţia de a adera la alianţă atunci când aliaţii vor fi de acord şi condiţiile vor fi îndeplinite".
 
Aliaţii au decis, de asemenea, ca NATO să preia cea mai mare parte a coordonării echipamentelor militare şi a antrenamentelor pentru Ucraina de la o coaliţie ad-hoc condusă de SUA.

RUSIA

Rusia rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii Aliaţilor. Rusia încearcă să reconfigureze în mod fundamental arhitectura de securitate euro-atlantică. Ameninţarea pe toate domeniile pe care Rusia o reprezintă NATO va persista pe termen lung.  Rusia îşi reconstruieşte şi îşi extinde capacităţile militare şi îşi continuă încălcările spaţiului aerian şi activităţile provocatoare.
 
Alianţa a condamnat, de asemenea, "retorica nucleară iresponsabilă şi semnalele nucleare coercitive ale Rusiei, inclusiv staţionarea anunţată de arme nucleare în Belarus", adăugând că Minskul continuă să permită războiul Rusiei în Ucraina.
 
Dar aliaţii rămân dispuşi să menţină canale de comunicare cu Moscova pentru "a atenua riscurile şi a preveni escaladarea", se arată în declaraţie.

CHINA

Declaraţia a consolidat, de asemenea, limbajul NATO din trecut cu privire la China, numind-o un "facilitator decisiv" al războiului Rusiei din Ucraina şi afirmând că Beijingul continuă să reprezinte provocări sistemice pentru securitatea euro-atlantică.
 
Declaraţia a solicitat Chinei să înceteze orice sprijin material şi politic pentru efortul de război al Rusiei. De asemenea, aceasta a acuzat Iranul şi Coreea de Nord că alimentează războiul Rusiei din Ucraina prin furnizarea de sprijin militar direct Moscovei.
 
Declaraţia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacităţile spaţiale ale Chinei, a făcut referire la extinderea rapidă a arsenalului său nuclear şi a îndemnat Beijingul să se angajeze în discuţii privind reducerea riscurilor strategice.

INDO-PACIFIC

Declaraţia discută importanţa regiunii Indo-Pacific pentru NATO, afirmând că evoluţiile din această regiune afectează în mod direct securitatea euro-atlantică.
Alianţa a precizat în document că îşi consolidează cooperarea cu partenerii din Asia-Pacific, inclusiv prin sprijinul acordat Ucrainei şi prin apărarea cibernetică. Alianţa se va întâlni joi cu liderii din Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Uniunea Europeană pentru a discuta despre provocările de securitate şi cooperare.

UE ŞI NATO

Declaraţia precizează că cooperarea dintre NATO şi UE a devenit mai semnificativă în contextul Ucrainei, adăugând că alianţa recunoaşte valoarea unei apărări europene mai puternice şi mai capabile. În declaraţie se precizează că dezvoltarea unor capacităţi de apărare coerente, complementare şi interoperabile şi evitarea duplicării inutile sunt esenţiale pentru a face zona euro-atlantică mai sigură.

APĂRARE AERIANĂ ŞI ANTIRACHETĂ, DESCURAJARE NUCLEARĂ

Declaraţia afirmă că alianţa va descuraja şi va apăra împotriva tuturor ameninţărilor aeriene şi cu rachete prin consolidarea sistemului integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă.
Declaraţia precizează că NATO îşi menţine angajamentul de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranţa şi securitatea misiunii de descurajare nucleară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici